Mainos

18000 euroa per neliö – uusissa asunnoissa huimat hintapyynnöt

MTV Uutiset selvitti, millaisia neliöhintoja pyydetään kymmenen suurimman kaupungin keskustan uusista tai vielä rakenteilla olevista kerrostaloasunnoista.

Monessa kaupungissa uusien kerrostaloasuntojen hintapyynnöt ovat yli puolet korkeampia kuin vanhojen.

Korkein neliöhintapyyntö eli lähes 18 000 euroa löytyy toki Helsingistä, mutta monessa kaupungissa uusien asuntojen hintapyynnöt ovat suhteellisesti huomattavasti korkeampia kuin samojen alueiden vanhojen asuntojen hintapyynnöt.

Esimerkiksi Kouvolassa uusista asunnoista pyydetään lähes kaksinkertaista neliöhintaa verrattuna vanhoihin kerrostaloasuntoihin samalla alueella.

Helsingissä huippuhinnat, mutta pienin ero vanhoihin asuntoihin

Helsingissä uudesta kerrostaloneliöstä keskusta-alueella pyydetään maksimissaan lähes 18 000 euroa ja keskimäärinkin lähes 9500 euroa.

Ero vanhojen kerrostaloasuntojen hintapyyntöihin ei kuitenkaan ole niin suuri kuin monessa muussa kaupungissa. Helsingissä uusi kerrostaloneliö on hinnoiteltu kolmanneksen vanhaa korkeammaksi. Osaltaan tätä selittää se, että monessa uudessa asunnossa ostaja voi erikseen lunastaa osuutensa vuokratontin hinnasta, mikä voi kasvattaa asunnon todellista hintaa huomattavasti. Jos osuus vuokratontista sisältyisi velattomaan myyntihintaan, uusien asuntojen keskineliöhinta nousisi näissä kohteissa.

Toiseksi pienin ero on Tampereella, 40 prosenttia. Siellä uudesta keskustan kerrostaloneliöstä pyydetään keskimäärin hieman alle viisi tuhatta, kun vanhasta pyydetään 3500. Tampereella erot kalleimpien ja halvimpien uusien neliöiden välillä eivät myöskään ole kovin suuria, vaihteluväli on neljästä kuuteen tuhanteen. Lahdessa ero on 44 prosenttia, uudesta kerrostaloneliöstä pyynti on 4158 ja vanhasta keskimäärin 2888.

Samaan sarjaan kuuluvat myös Vantaa ja Jyväskylä, molemmissa ero uuden ja vanhan keskusta-alueen kerrostaloneliön välillä on hieman alle 50 prosenttia. Vantaalla uusi kerrostaloneliö irtoaisi keskimäärin 4700 eurolla ja Jyväskylässä vajaalla 3900 eurolla.

Kuopiossa ja Turussa uudet neliöt puolet kalliimpia kuin vanhat

Turussa keskusta-alueen uudet kerrostaloneliöt ovat tasan 50 prosenttia kalliimpia kuin vanhat. Vanhaa myydään keskimäärin 3060 eurolla ja uutta 4600 eurolla. Tarjolla olevien uusien kerrostaloasuntojen matalin neliöhinta on sama kuin vanhojen keskiarvo.

Kuopiossa erotus uusien ja vanhojen välillä on samaa luokkaa, 53 prosenttia. Siellä uuden kerrostaloneliön pyyntihinta keskustassa on keskimäärin noin 4200 ja vanhan 2750. Kalleimmat uudet kerrostaloneliöt kustantavat kalakukkokaupungissa 5500 euroa eli kaksinkertaisesti vanhojen asuntojen keskiarvoon verrattuna. Kouvolassa huikeimmat erot

Kouvolan hintataso on vertailun matalin, mutta siellä ero uusien ja vanhojen kerrostaloasuntojen pyyntihintojen välillä on suurin. Kun Kouvolassa vanhasta kerrostaloasunnosta pyydetään noin 1700 euroa, uudesta pyydetäänkin sitten jo lähes 3300, erotus on huikea 88 prosenttia. Kiintoisaa on, menevätkö tarjolla olevat uudet kaupaksi. Kouvolan aineistossa uusia ja vanhoja kerrostaloasuntoja on nimittäin myynnissä yhtä monta kappaletta.

Näin selvitys tehtiin

MTV Uutiset selvitti Oikotiellä myynnissä olevien kerrostaloasuntojen hintapyyntöjä. Mukaan otettiin kaikki 26.11.2014 myynnissä olevat kerrostaloasunnot

Aineistosta poistettiin liikehuoneistot, varastot jne.

Mukaan otettiin kymmenen suurinta kaupunkia ja niistä 1-3 keskusta-alueen postinumeroa. Lähtökohdaksi otettiin katu, jonka varrella kaupungintalo sijaitsee. Joissain kaupungeissa tämä katu on useamman postinumeron alueella. Espoossa kaupungintalon postinumeron lisäksi lisäksi otettiin mukaan kaksi postinumeroaluetta: Leppävaara ja Tapiola, koska muuten aineisto olisi Espoon osalta jäänyt liian suppeaksi. Asuntoja aineistossa on 1807, joista uusia kerrostaloasuntoja 1131. Uusia kerrostaloasuntoja ovat Tilastokeskuksen määritelmän mukaan tilastovuonna tai sitä edeltäneenä vuonna valmistuneet asunnot eli 2013 alkaen valmistuneet ja valmistuvat.

Myös Etelä-Suomeen verrattuna edullisessa Oulussa ero uusien ja vanhojen asuntojen hintojen välillä on merkittävä. Uudesta kerrostaloneliöstä pyydetään Oulussa 75 prosenttia enemmän kuin vanhasta: 4200 vastaan 2400.

Myös kalliissa Espoossa ero uusien ja vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen välillä on yllättävän suuri, 69 prosenttia. Vanha kerrostaloneliö on tarjolla keskimäärin 3900 eurolla ja uusi 6600 eurolla.

Tätä selittää muun muassa se, että vertailussa on Espoon osalta mukana kolme hieman erityyppistä aluetta. Selvästi muita edullisemmassa Espoon keskuksessa ei uusia asuntoja (eli vuonna 2013 tai sen jälkeen valmistuneita tai valmistuvia) juuri ole tarjolla, kuten ei Leppävaarassakaan, joka on jo lähtökohtaisesti uudehko alue. Sen sijaan kalleimmalla alueella Tapiolassa on tarjolla runsaasti uusia, kalliita asuntoneliöitä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.