Mainos

Uusia raskauttavia todisteita Aarnio-juttuun – kulunvalvontaa, pankkikortteja ja lokikirjauksia

2:20

Huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumejuttuun on löytynyt uusia todisteita. Kyse on erilaisista tiedoista, jotka selventävät Aarnion ja muiden poliisien liikkeitä ja olinpaikkoja.

Uudet todisteet tukevat entisestään syyttäjien näkemystä siitä, että Jari Aarnio oli Pasilan mies.

Kun Aarnio tuomittiin joulukuussa 2016 huumeista pitkään vankeusrangaistukseen, käräjäoikeuden päätöksen keskeisin näyttö liittyi juuri Pasilan miehen puhelimiin. Puhelimilla johdettiin huumekauppaa ja oikeus katsoi niiden olleen Aarniolla.

Aarnion puolustuksen mukaan kyse on ollut huumepoliisin puhelimista, joilla on pidetty yhteyttä tietolähteisiin ja joita ovat käyttäneet muutkin poliisit.

Aikanaan näistä kiisteltiin käräjäsalissa ajoittain tulikivenkatkuisestikin.

Nyt uusien tietojen avulla tutkinnassa on selvitetty tarkemmin Aarnion ja muiden keskeisten poliisien liikkeitä.

Kulunvalvontatiedot

Pasilan poliisitalon remontin takia huumepoliisi oli 2011-2012 evakossa Itä-Pasilan toimistotalossa.

Senaatti-kiinteistöiltä löytyi vielä tietoja kulunvalvonnasta tuolta ajalta.

Aarnion liikkeistä saatiin lisää tietoa, kun kulunvalvontatiedot kyettiin yksilöimään. Kun Aarnio otettiin marraskuussa 2013 kiinni, hänen avainnipussaan oli vielä vanha kulunvalvonta-avain.

Uuteen tutkintaan on haettu myös laajasti tietoja niistä poliiseista, joilla Aarnio sanoi yhteyspuhelimien olleen. Pankeista on saatu automaattinostot ja pankkikorttimaksut. Samoin paikannuksia on löytynyt K-kaupan kanta-asiakaskortin käytöstä.

Uudessa tutkinnassa on tarkastettu aiempaa laajemmin poliisin rekisterien lokitietoja eli sitä milloin poliisimiehet ovat tietokantoja käyttäneet.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kymmeniä paikannuksia

Uutta tietoa on saatu kymmeniin Pasilan miehen puhelinten paikannukseen.

Esimerkiksi 7. joulukuuta 2011 Pasilan miehen puhelimella oli aamulla useita yhteyksiä, jotka rekisteröityivät Aarnion kodin lähelle Länsi-Pasilaan.

Teletietojen mukaan Pasilan miehen puhelimet paikantuivat päivällä Itä-Pasilan väistötilaan ja myöhemmin Malmilla sekä iltapäivällä Trevocin toimiston lähelle lentokentän kupeeseen. Sen jälkeen paikannuksia oli uudestaan Malmilla ja vielä illalla Pasilan miehen puhelimista on oltu tekstiviestiyhteydessä Länsi-Pasilasta.

Aarnio sanoi oikeudessa, että puhelimet eivät ole olleet hänellä, vaan muilla poliiseilla.

Uusista tiedoista on saatu nyt lisää eri henkilöiden liikkeistä kyseisenä päivänä.

Kellonaikoja ja paikkoja

Uusista kulkutiedoista pystyttiin selvittämään Aarnion saapuneen 10.14 Itä-Pasilan väistötilaan ja lähteneen sieltä 12.47. Pasilan miehen puhelimet paikantuivat Itä-Pasilassa 13.06-17.

13.14 Aarnio oli mennyt Itä-Pasilan parkkihalliin ja 13.17 yksi Pasilan miehen puhelimista paikantui Metsälään lähelle Pasilaa.

Kello 13.30 yksi Aarnion nimeämistä puhelinten mahdollisista haltijoista maksoi pankkikortilla Länsi-Pasilan R-kioskilla ja suoritti sitten kuulustelua 13.45-15.20.

13.50-14.32 Pasilan miehen puhelimet paikantuivat Malmille.

Aarnion nimeämän toisen poliisin plussakorttia oli käytetty 13.51 Joroisissa.

Illan paikannuksista selvisi vielä, että Pasilan miehen liittymät paikantuivat 17.56-20.14 Länsi-Pasilaan Aarnion asunnon lähelle.

Muut mahdolliset puhelimen haltijat paikannettiin muualle: yhden pankkikorttia käytettiin 17.56 Vantaan Citymarketissa, toinen maksoi kortilla 19.55 Friisilän McDonald’sissa ja kolmas oli 20.31-21.17 kirjautuneena poliisirekistereihin.

Yli tuhatsivuisessa lisätutkintapöytäkirja numero 37:ssä on vastaavanlaista uutta tietoa kaikkiaan 54:stä paikannuksesta.

Huumejutun käsittely alkaa hovioikeudessa lokakuussa.

28.9.17 klo 14.07: Jutun pääkuva vaihdettu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.