Uusia lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle – koskettaa yksityisiä päiväkoteja ja lastensuojelua

Useat ammattiliitot ovat antaneet tänään uusia lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Uusista lakkovaroituksista kertovat ainakin JHL, Super, Jyty, Erto, Ammattiliitto Pro ja Talentia.

Ilmoitetut lakot kohdistuisivat yksityisiin päiväkoteihin ja lastensuojelun toimipisteisiin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Päiväkodeissa lakot koskisivat 31.5.–2.6. alkavia työvuoroja ja lastensuojelussa 31.5.–3.6. alkavia työvuoroja.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi maanantaina yksityisen sosiaalipalvelualan sovittelun katkeamisesta. Valtakunnansovittelijan mukaan osapuolten näkemykset olivat niin kaukana toisistaan, ettei sovittelun jatkamiselle tai sovintoehdotuksen antamiselle ollut edellytyksiä. Tilannetta on tarkoitus arvioida uudelleen ensi maanantaina.

Aiemmin ilmoitetut lakot alkamassa ensi viikolla

Ammattiliitot ovat tyytymättömiä etenkin palkkaukseen. Liitot ovat vaatineet yksityiselle sosiaalipalvelualalle vähintään samantasoisia palkankorotuksia kuin hyvinvointialueille ja kuntiin.

–  Haluamme työnantajan tunnustavan sen tosiasian, että yksityisen puolen palkankorotusten pitää olla samaa tasoa julkisen sektorin kanssa. Tästä emme tingi. Alan veto- ja pitovoima on turvattava pahenevan työvoimapulan aikana, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.

Työnantajapuolta edustava Hyvinvointiala Hali sanoo pitävänsä lakkovaroituksia erittäin valitettavina. Halin työmarkkinajohtajan Tuomas Mänttärin mukaan työnantajapuoli on tarjonnut 11,2 prosentin palkankorotuksia kahden ja puolen vuoden ajanjaksolle.

–  Tämä on erittäin avokätinen tarjous ja olisi ohittanut julkisen puolen vähimmäispalkat reilusti, Mänttäri sanoo tiedotteessa.

Hali luonnehtii yksityisen sosiaalipalvelualan taloudellista tilannetta erittäin haastavaksi. Halin mukaan monet alan yritykset ja järjestöt toimivat jo nyt tappiolla.

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle aiemmin ilmoitettujen lakkojen on määrä alkaa ensi viikon tiistaina. Ensi viikon lakot kohdistuisivat tiettyihin yksityisiin päiväkoteihin ja ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköihin.

Alalla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, jonka on ilmoitettu jatkuvan 30. toukokuuta asti.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää.

Lue myös:

    Uusimmat