Mainos

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin runsaasti

Uusia henkilöautoja rekisteröitiin viime vuonna yli neljännes enemmän kuin vuonna 2002.

Viime vuoden alussa voimaan tulleen uuden autoverolain siivittämänä uusia henkilöautoja tuli liikenteeseen peräti 147 405. Edellisenä vuonna uusia henkilöautoja rekisteröitiin runsaat 117 000, joten kasvuprosentiksi tuli 26.

Kyse on kaikkien aikojen neljänneksi parhaasta autojen myyntivuodesta. Ennätys on vuodelta 1989, jolloin uusia henkilöautoja rekisteröitiin 177 610 kappaletta. Myös vuosina 1987 ja 1988 otettiin käyttöön enemmän henkilöautoja kuin viime vuonna, mutta 1990-luvun lama pudotti autojen myynnin alimmillaan 56 000 kappaleeseen vuonna 1993.

Ensirekisteröintien määrä ylitti myös selvästi autokauppiaiden ennusteet. Autoalan ennusteryhmä lähti viime vuoteen 130 000 auton myynnistä, mutta alkuvuoden odotettua paremman myynnin perusteella ryhmä nosti ennusteensa 140 000:een. Tälle vuodelle ryhmä ennustaa 145 000 auton myyntiä, joten viime vuoden toteutunut ensirekisteröintiluku nousi jopa sen yläpuolelle.

Suhteellisesti laskettuna autokaupan kasvu oli viime vuonna kovinta sitten 1960-luvun. Ennätys on vuodelta 1969, jolloin henkilöautoja rekisteröitiin peräti 75 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Sen jälkeen vain vuonna 1972 autojen ensirekisteröinti on saavuttanut viime vuotta suuremman kasvuvauhdin.

Toyota, Volkswagen, Ford, Nissan ja Peugeot suosituimpia

Eduskunnan viime talvena hyväksymä uusi autoverolaki pudotti uusien autojen hintoja, mikä vaikutti selvästi automyyntiin. Laki tuli takautuvasti voimaan viime vuoden alusta, joten uudistus vaikutti koko voimallaan viime vuoden ensirekisteröinteihin. Eniten uusia henkilöautoja rekisteröitiin toukokuussa.

Muussa kuin henkilöautokaupassa muutokset olivat vähäisempiä. Pakettiautoja rekisteröitiin viime vuonna hieman edellisvuotta vähemmän, 12 752 kappaletta. Linja-autojen määrä pysyi ennallaan vajaassa 500:ssa. Kuorma-autojen ensirekisteröinnit kasvoivat 12,8 prosentilla 5 603:een.

Mopoja ja moottoripyöriä rekisteröitiin viime vuonna tuntuvasti edellisvuotta enemmän. Kasvu oli jopa rajumpaa kuin henkilöautokaupassa. Mopoja rekisteröitiin peräti 44,3 prosenttia ja moottoripyöriä 27,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2002. Sen sijaan moottorikelkkojen rekisteröinti oli selvässä laskussa.

Henkilöautomerkeistä viime vuoden suosituimmiksi nousivat Toyota, Volkswagen, Ford, Nissan ja Peugeot. Erityisesti Toyota, Volkswagen ja Nissan lisäsivät tuntuvasti suosiotaan, sillä niiden myynti kasvoi lähes 40 prosentilla. 20 suosituimman merkin joukossa vauhdikkaimmin nousi kuitenkin korealainen Hyundai, jonka myynti kasvoi 145 prosentilla.

Miinukselle painuivat suosituimmista merkeistä ainoastaan Volvo ja Chrysler.

Pohjois-Karjalassa suurin kasvuprosentti

Yli kolmannes uusista henkilöautoista rekisteröitiin Uudellamaalla. Uudenmaan kasvuprosentti 22 jäi kuitenkin keskimääräistä selvästi pienemmäksi. Suhteellisesti eniten henkilöautojen rekisteröinti kasvoi Pohjois-Karjalassa, jossa vajaat 3 000 autoa toi 33,4 prosentin kasvun. Myös Lapissa, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa kasvuluvut ylittivät 30 prosentin rajan.

Alle 20 prosentin kasvuun ei jäänyt yksikään maakunta. Heikointa henkilöautojen ensirekisteröinnin kasvu oli Itä-Uudellamaalla, jossa prosentti jäi 21,6:een.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.