Mainos

Uusi ympäristöministeri: Jätevesiasetukseen ei palata

Tuore ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.) ei halua kaivaa esiin viime kevään kiisteltyä haja-asutuksen jätevesiasetusta eikä lupaa siihen muutoksia.

- Tähän ei enää palata. Se toki pitää varmistaa, että jätevesineuvontaa laajennetaan ja sen rahoitus turvataan. Neuvonnasta on jo saatu koealueilla hyviä tuloksia, kommentoi Niinistö tänään järjestetyssä toimittajatapaamisessa.

Ensi töikseen ympäristöministeri aikoo varmistaa, että ympäristöministeriö saa ensi vuoden budjettiin 23 miljoonaa euroa lisärahaa luonnonsuojeluun ja Itämeren suojeluun. Valtiovarainministeriön budjettiesityksestä rahoja ei löydy.

- Valtiovarainministeriö on unohtanut, että hallitusohjelmassa sovittiin rahoista. Nyt teemme työtä, että tuo unohdus saadaan korjattua, sanoo Niinistö.

"Merimetso ei ole syy kalakantojen romahtamiseen"

Ministeri lupaa, että Suomen suurpetopolitiikasta tehdään kokonaisarvio. Niinistö ehti jo arvostella maa- ja metsätalousministeriötä liian hölläkätisestä kaatolupien myöntämisestä.

- Ensi vuonna keskustellaan perusteellisesti ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kesken ennenkuin suurpetojen metsästyslupien määrästä päätetään. Tästä olemme jo sopineet.

Niinistön mielestä metsästyslupien määrää pitää arvioida tieteellisin perustein.

- On varmistettava, että arvokkaat lajit säilyvät meillä. Metsästyslupia pitää myöntää vain sen verran kuin tieteellisen tiedon perusteella on välttämätöntä.

Merimetsojen aiheuttamista vahingoista ministeri kaipaa vielä lisätietoa, mutta suurena uhkana hän ei lajia pidä.

- Se on selvää, että yhtä lajia ei voi syyttää kalakantojen romahtamisesta. Se on paljon laajempi kysymys. Tutkijat ovat myös kertoneet minulle, etteivät muut lintulajit kärsi merimetsojen seurasta, päinvastoin. Tietenkin pitää paikallisesti arvioida, millaisia ongelmia ne aiheuttavat.

"Päästövähennystavoitteen kiristämistä selvitetään"

Syksyn aikana Suomeen on tarkoitus nimittää tiedemiehistä koostuva ilmastopaneeli. Paneelin tehtävänä on antaa hallitukselle neuvoja ja näkemyksiä ilmastonmuutoksen hillinnässä.

- Aiomme tehdä selvityksen siitä, mitä päästövähennystavoitteen nostaminen 20 prosentista 30 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä tarkoittaisi Suomelle. Lisäksi ministeriössä on aloitettu ilmastolain valmistelu. Parin vuoden kuluttua tiedämme, millaisia lakisääteisiä päästövähennyksiä Suomessa voisi ottaa käyttöön, lupaa Niinistö.

Ympäristöministeri uskoo, että hallitusohjelma tarjoaa hyvän pohjan edetä niin luonnonsuojelussa kuin ilmastonmuutoksen torjunnassakin.

- Satu Hassi sanoi, että tässä hallitusohjelmassa on paras ympäristöpanostus, mitä hän on koskaan nähnyt. Uskomme näin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.