Mainos

Uusi tutkimus Viiltäjä-Jackista saa tukea: "Uskottava teoria"

Sarjamurhaaja Viiltäjä-Jack herätti kauhua 1800-luvun lopussa Lontoossa, missä hänen väitetään tappaneen ainakin viisi prostituoitua.

Nyt 126 vuotta myöhemmin suomalaistutkija, tohtori Jari Louhelainen sanoo varmistuneensa dna-testien perusteella, että Viiltäjä-Jack oli puolalainen parturi Aaron Kosminski. Dna-näytteet on otettu yhden prostituoidun hartiahuivista, jonka väitetään löytyneen murhapaikalta.

Myös toisen suomalaistutkijan mukaan on varsin todennäköistä, että sarjamurhaajan henkilöllisyys on vihdoin selvinnyt.

– Olen media- ja lehtitietojen varassa kyseisen tapauksen suhteen, mutta mikään ei oikeastaan viittaa siihen, että tässä tutkimuksessa olisi jotain epäilyttävää. Pikemminkin on todennäköisempää, että nyt on löydetty murhaaja. Tähän viittaa muun muassa se, että liinasta löydettiin kahden rikokseen liittyvän dna-näytteet eli uhrin ja mahdollisen tekijän. Heidän profiilinsa on sukulaisten kautta pystytty yhdistämään tähän rikokseen. Se puhuu aika paljon sen puolesta, että kyseessä on aito löydös, sanoo Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin professori Antti Sajantila MTV Uutislivessä.

– Samalla pitää kuitenkin todeta, että vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua voidaan ottaa kriittisesti kantaa julkaistun kirjan metodologiaan sekä liinan ja tulosten aitouteen ja luotettavuuteen.

Sajantilan mukaan vanhojakin dna-näytteitä voidaan nykypäivänä luotettavasti tutkia.

– Periaatteessa 180 vuoden takainen dna-näyte on hyvin analysoitavissa. Esimerkiksi neanderthalin ihmisten näytteitä on tutkittu, ja ne ovat 20 000 - 30 000 vuoden takaa.

Kirjanmyyntikikka vai uskottava teoria?

Dna-näytteet on otettu hartiahuivisista, jonka liikemies Russel Edwards osti huutokaupasta vuonna 2007. Britanniassa julkaistaan tänään Edwardsin kirja ”Naming Jack The Rippper”, missä kerrotaan huivin tutkimisesta ja sen tuloksista.

Kriittiset äänet Britanniasta ovat kyseenalaistaneet uutisen sanomalla, että kyseessä on vain kirjan myynninedistämistemppu.

– Toisaalta voi ajatella niinkin, että kirjaa ei olisi koskaan syntynyt ilman dna-tutkimusta ja -tuloksia. Mielenkiintoista on se, että kirjailija Edwardsin teorian mukaan Kosminski jätti huivin rikospaikalle eli huivi ei ollut prostituoidun. Näytteet perustuvat siihen, että huivista löytyi uhrin verta ja Kosminskin siemennestettä, mutta uhria ei ollut raiskattu, MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä summaa asiaa.

– Ongelma on se, että tutkimus ja tulokset julkaistaan nyt kirjana, joten alan asiantuntijat ja kollegat eivät ole voineet arvioida niitä.

Sipilän mukaan parturin paljastuminen Lontoota kauhistuttaneeksi sarjamurhaajaksi on kuitenkin uskottava teoria.

– Useimmat Viiltäjä-Jackin murhat olivat todella mielenvikaisen ihmisen tekemiä: ensin katkaistiin uhrin kaula, sitten avattiin vatsa ja otettiin sisäelimiä pois. Sinänsä Kosminski sopisi tähän profiiliin, sillä tämäntyyppiset murhat loppuivat sen jälkeen, kun hänet oli suljettu mielisairaalaan, Sipilä sanoo.

– Aiheesta on tehty niin paljon kaiken maailman aristokraattisia salaliittoteorioita, että tämä viimeisin on niistä uskottavin teoria. Parturi sopii Lontoon slummin pimeillä kaduilla naisia vaanivaksi tekijäksi. Pitää kuitenkin muistaa, että nämä ovat väitteitä eikä rikoksista järjestetä oikeudenkäyntiä, missä näytteitä käytäisiin paremmin läpi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.