Uusi todiste kyseenalaistaa Aarnion puhelinalibin

Uusi todiste kysenalaistaa Jari Aarnion ja kahden syytteessä olevan huumepoliisin kertomuksia Pasilan miehen puhelimista.

Keskiviikkona julkiseksi tulleen lisätutkinnan mukaan muut huumepoliisit eivät linkkaudu kertaakaan Pasilan miehen puhelinten tolppatietoihin, vaikka puhelinten on kerrottu olleen heidän hallussaan.

Sen paremmin syyttäjät kuin Aarnion puolustuskaan ei ole salissa vielä esittäneet käsityksiään tiedosta. 

Keskusrikospoliisi on tehnyt koko oikeudenkäynnin ajan lisätutkintaa, jossa selvitetty oikeussalissa kerrottujen asioiden todenperäisyyttä.

Lisätutkintaa on tehty myös puolustuksen pyynnöstä.

Lisätutkintaa puhelimista

Uusi lisätutkinta numero 13 tuo lisävaloa Pasilan miehen puhelinten haltijoihin. Syyttäjän mukaan Jari Aarnio johti prepaid-liittymillä huumekauppaa.

Puolustuksen mukaan ne ovat olleet huumepoliisin tiedottajapuhelimia, eikä koko Pasilan miestä ole olemassa.

Syyttäjien keskeisimmät todistusteemat:

- Aarnio linkkautuu Pasilan miehen puhelinten kautta huumekauppaan

- Aarnio on käyttänyt 10 vuoden aikana puoli miljoonaa käteistä ja pihakätköstä löytyi 65000 euroa

- Aarnio peitteli ja harhautti krp:tä tynnyrijutun tutkinnan aikana eri tavoin

- Esitutkinnassa kanssasyytetty on kertonut huumekaupasta

Aarnion kantaa oikeudessa ovat tukeneet kaksi virkarikoksista syytteessä olevaa huumepoliisin rikosylikonstaapelia.

Syyttäjänelikon mukaan siitä ei ole epäselvyyttä, että huumepoliisilla oli tietolähdetoimintaan liittyviä pelipuhelimia. Syyttäjien mukaan niiden joukossa oli myös puhelimia, joita Aarnio käytti huumekauppaan.

Tynnyrijutun tolppatiedot

Hollannista tulleiden hasistynnyrien tutkinnan aikana vuonna 2012 krp haki tolppatietoja sellaisista paikoista, joissa tuohon aikaan tuntemattoman Pasilan miehen puhelin oli ollut vuonna 2011.

Tolppalupa tarkoittaa sitä, että poliisi saa rikosepäilyn perusteella tiedot kaikista tietyn tukiaseman alueella olleista matkapuhelimista.

Aarnion virkaliittymä ja Pasilan miehen prepaid-liittymät paikantuivat useita kertoja kesä-heinäkuussa 2011 samaan aikaan Hangossa sijaitsevaan tukiasemaan. Joulukuussa 2011 Aarnion virkapuhelin ja Pasilan miehen puhelin paikantuivat Vantaan Teknobulevardille samaan aikaan.

Kaikkiaan tolppatietoja oli haettu seitsemästä paikasta ja Aarnion virkapuhelin paikantui kahteen.  

Muun muassa tämä sai krp:n keväällä 2012 epäilemään, että he olivat törmänneet tynnyrijutun tutkinnassa Helsingin huumepoliisin tiedottajiin, minkä huumepoliisi lopulta myönsikin loppukesästä 2012. Pasilan miehen aktiivinen selvittely jäi.

Tiedot kadonneet

Aarnion virkarikostutkinnan aikana krp palasi teletietoihin. Vuonna 2013 ei kuitenkaan teleyhtiöiltä enää saanut takautuvasti tynnyrijutun aikaisia vuoden 2011 paikannustietoja, joten Aarnion virkapuhelimen liikkeitä ei kyetty enää selvittämään lisää. Ne olivat kadonneet.

Aarnion kulkemisia vuonna 2011 on selvitetty muilla keinoin. Vuoden 2013 osalta Aarnion virkapuhelinta on linkattu Pasilan miehen prepaideihin.

”Puhelimet monissa käsissä”

Aarnion ja jutussa virkarikoksista syytteessä olevaa kaksi huumepoliisin alaista on kertonut, että Pasilan miehen puhelimet olivat huumepoliisin tiedottajapuhelimia. Niitä säilytettiin useimmiten piilokonttorissa Pasilan mutkassa, mutta myös autoissa. Koko Pasilan miestä ei siis heidän mukaansa ollut lainkaan olemassa.

- Dekkarit keskenään katsovat tilanteen, Aarnio kertoi kesäkuussa oikeudessa puhelimien vahtimisesta.

Kuuntele oikeussalitallenne (16.6.), jossa Aarnio kertoo huumepoliisin pelipuhelimista

- Ei varmasti mene niin, että huumeyksikön päälliköltä kysytään kuka jotain nyt kattelee. Minä olen auttanut dekkareita. Asun lähellä ja pystyn jeesaamaan.

Aarnio ja kaksi alaista ovat kertoneet oikeudessa, että pääsääntöisesti tiedustelupuhelimet olivat muilla kuin Aarniolla. Päällikkö kuitenkin saattoi ottaa niitä itselleen lomien ajaksi.

Krp:n kuulustelussa Aarnio nimesi kahdeksan huumepoliisia, jotka puhelimia päivystivät.

Nyt lisätutkinnassa krp kävi uudestaan läpi tynnyrijutussa hankitut tolppaluvat ja vertasi tietoja syytteessä olevien rikosylikonstaapelien ja kuuden muun Aarnion nimeämän huumepoliisin puhelinnumeroihin.

Yhdenkään dekkarin virkapuhelimen numero ei tolppalistoista löytynyt, mikä heikentää Aarnion ja alaisten puhelinkertomusten uskottavuutta. Asiaa puidaan oikeudessa lähiviikkoina.

Aarnio ja muut syytetyt kiistävät syytteet jyrkästi.

Oikeudenkäynti jatkuu torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat