Mainos

Uusi perustuslaki lyötiin lukkoon

Eduskunta löi tänään lukkoon uuden perustuslain sisällön lähes yksimielisesti. Ainoastaan yhdestä pykälästä käytiin äänestys. Perustuslaki viedään ensi viikolla vielä kolmannen käsittelyn läpi. Sen päätteeksi äänestetään mahdollisista hylkäysesityksistä. Presidentin valtaa rajoittava ja eduskunnan asemaa korostava uusi yhtenäinen perustuslaki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2000 maaliskuun alussa. Muita muutoksia on tulossa mm. sakkojärjestelmään.

Istunnossa hylättiin äänin 170-2 keskustan Sulo Aittoniemen esitys, jonka mukaan laissa olisi pitänyt mainita EU-jäsenyyden rajoittava vaikutus lainsäädäntö-, tuomio- ja hallitusvaltaan. Aittoniemi sai tukea ainoastaan perussuomalaisten Raimo Vistbackalta.

Yhtenäinen perustuslaki tullee voimaan maaliskuuna laussa vuonna 2000. Voimaantulo edellyttää, että se saa ensi keväänä taakseen uudessa eduskunnassa vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Sakkojärjestelmään tulee muutoksia

Eduskunta hyväksyi tänään sisällöltään myös uudet liikennerikoksia ja sakotusta koskevat säädökset. Äänestyksissä hylättiin selvin luvuin kristillisten esitykset mm. liikennejuopumuksen promillerajan alentamisesta. Rattijuopumuksen raja on edelleen 0,5 promillea ja törkeän rattijuopumuksen raja 1,2 promillea.

Sakkojen laskennassa siirrytään käyttämään sakotettavan bruttotulojen sijasta nettotuloja. Päiväsakon minimimäärä on tarkoitus nostaa 20 markasta 40 markkaan. Perustuslakivaliokunta on arvioinut muutoksien voivan merkitä sitä, että rangaistus samasta teosta voi olla tuntuvampi pienituloiselle kuin suurituloiselle.

Lakivaliokunnan näkemyksen mukaan päiväsakon laskentatavan muuttaminen alentaa valtaosaa sakoista. Toisaalta nykyisin sakko lasketaan sakotettavan itse ilmoittamista tuloista, jotka usein ilmoitetaan todellista pienemmiksi. Uudessa järjestelmässä maksukyky arvioidaan ensisijaisesti verotietojen perusteella.

Rikesakko voidaan määrätä ylinopeudesta, jos sallittu nopeus ylitetään enintään 20 kilometrillä tunnissa. Suurin ylinopeudesta määrättävä rikesakko nousee 300 markasta 700 markkaan. Eduskunta hyväksyi myös sakon muuntorangaistukseen liittyvät hallituksen esitykset äänin 126-42. Erityisesti keskustan edustajat katsoivat, että maksamattoman sakon viedessä entistä harvemmin vankilaan myös osa sakkorangaistuksen merkityksestä häviää. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.