Mainos

Uusi matkaviestiverkko kiinnostaa

Liikenneministeriö sai runsaasti hakemuksia uuden sukupolven matkapuhelinjärjestelmään. Yksi hakijoista perustaa tekniikkansa amerikkalaiseen tekniikkaan, muut eurooppalaiseen.

Yhdysvallat on syyttänyt EU:ta kilpailun rajoittamisesta, kun se hyväksyi umts-järjestelmän uuden sukupolven standardiksi Euroopassa. EU on kiistänyt syytteet ja korostanut, että matkapuhelinluvista järjestään aina laaja kansainvälinen kilpailu. Uusi matkapuhelintekniikkaa mahdollistaa mm. internet-palvelujen ja liikkuvan kuvan käytön. Koska Suomi päättää uuden sukupolven luvista ensimmäisenä, edessä voi olla kiistan loppunäytös mahdollisine oikeudenkäynteineen, jos amerikkalaisratkaisu jää ilman toimilupaa. Tästä huolimatta ministeriö lupaa ratkaista toimiluvan saajat jo kevään kuluessa. Lain mukaan lupa voidaan myöntää korkeintaan 20 vuodeksi.

Liikenneministeriön tiedotteessa korostetaan, että muita aikaisemmalla liikkeelle lähdöllä halutaan viestittää telealalle ja käyttäjille, että matkaviestintä uudella tekniikalla alkaa viimeistään vuonna 2002. Maantieteellisesti päällekkäisiä lupia voidaan myöntää korkeintaan neljä. Osa hakijoita hakee toimilupaa koko maahan, osa rajoitetulle alueelle. Alustavasti kisaan ilmoittautuneista hakemuksena vetivät pois kansainväliset Telenordia ja Vodafone. Toisaalta Tampereen Puhelin ilmoittautui joukkoon omalla hakemuksellaan. Ensikierroksella se oli Finnet-yhtiöiden ryhmässä. Finnet-yhtiöiden liittymässä on nyt 41 maakunnallista yritystä, sillä Tampereen lisäksi Keski-Suomen Puhelin on irtaantunut joukosta.

Hakijoista löytyvät myös tutut Sonera, Radiolinja ja ruotsalainen Telia. Vain amerikkalaistekniikkaan ratkaisunsa perustaa Saunalahden Serverin omistama Clari Net. Kansainvälistä omistusta hakijoista edustavat esimerkiksi ruotsalainen Interloop ja norjalainen Sense Communication Finland.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.