Uusi materiaali markkinoille – kuusesta ja sokeriruo'osta valmistettu biokomposiitti korvaa muovia

Biokomposiittia muovin tilalle 2:07

Muovia korvaavien materiaalien kehittäminen tuo uusia mahdollisuuksia sekä metsä- että muoviteollisuudelle. Stora-Enso ja muovituotteita valmistava Orthex ovat tuoneet markkinoille uudenlaisesta biokomposiitista valmistettuja tuotteita. Perinteistä muovia korvaava biomateriaali on valmistettu kuusesta ja sokeriruo'osta. Molemmat yritykset uskovat, että fossiilisia tuotteita korvaavilla materiaalilla on maailmanlaajuista kysyntää.

Orthexin tehtaalla Lohjalla valmistuu leikkuulautoja. Tuotteen materiaali ei kuitenkaan ole muovi vaan biokomposiitti, joka on puukuidun ja biomuovin yhdistelmä.

– Perinteiseen muoviin verrattuna tämä on vähän kovempaa eli siinä on vähän puuta mukana ja muuten aika lailla muovin kaltaista. Sitä voi konepestä ja kierrättää eli se on hyvin toimiva raaka-aine, sanoo Orthex Groupin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew.

Biokomposiitilla monia käyttömahdollisuuksia

Sellu- ja muiden puutuotteiden valmistuksen sivuvirroista syntyvää biokomposiittia valmistetaan Stora Enson Hylten tehtaalla Etelä-Ruotsissa. Biokomposiitista voi valmistaa monia muitakin tuotteita keittiövälineiden lisäksi.

– Sitä voi käyttää kuluttajatuotteissa, erilaisissa tarvikkeissa, keittiötarvikkeissa, hammasharjoissa ja leluissa, mutta myös teollisissa sovellutuksissa kuten kuormalavoissa tai huonekaluissa ja koneiden osina, luettelee Storan Enson viestintäjohtaja Ingrid Peura.

Uusia mahdollisuuksia metsä- ja muoviteollisuudelle

Muovia korvaavien materiaalien kehittäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia niin metsä- kuin muoviteollisuudellekin. Merten muovijäteongelman saama laaja julkisuus on lisännyt muovia korvaavien materiaalien kysyntää.

– Kysyntää on maailmanlaajuisesti. Tänä vuonna on lanseerattu tämä tuote ja myyntiä on jo laajasti käynnissä Euroopan maissa, kertoo Peura.

– Pikkuhiljaa lisäämme biomateriaalien käyttöä. Tavoitteena on, että vuonna 2020 20 prosenttia meidän raaka-aineesta olisi uusiutuvaa, kierrätettyä tai bioraaka-ainetta, lupaa Rosenlew.

Biomuovi on vielä perinteistä muovia kalliimpaa

Biomuovituotteita pystytään valmistamaan samoilla koneilla kuin perinteisiä muovituotteita.

Ainakin toistaiseksi biokomposiitista valmistettavat tuotteet ovat kuitenkin perinteisiä muovituotteita kalliimpia.

– Nämä ovat ehkä 30-40 prosenttia kalliimpia johtuen siitä tuotantoprosessista, mikä on vähän hitaampi ja työläämpi, selittää Rosenlew.

Biokomposiitista ja biomuovista valmistettujen tuotteiden hiilijalanjälki eli tuotannon aiheuttama ilmastokuorma on jopa 80 prosenttia pienempi kuin neitseellisestä muovista valmistetuilla tuotteilla.

 

Lue myös:

    Uusimmat