Matkustusrajoitukset kiristyvät – maanantaista lähtien ilman karanteenia voi matkustaa Euroopassa seitsemään maahan

1:21
Matkustussuosituksia tiukennetaan jälleen – nämä neljä maata on enää EU:n vihreällä listalla

Enää muutama eurooppalainen maa on alle 25:n raja-arvon.

Ilo Suomen sisärajanaapurimaiden aukiolosta jäänee noin viikon mittaiseksi, arvioi sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä. Uusia rajoituksia on taas tulossa useista maista saapuville matkustajille ensi maanantaista lähtien, koska koronatapaukset ovat lähteneet nousuun.

Suomeen saa tällä hetkellä matkustaa vapaasti vain maista, joissa on ollut enintään 25 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana. Raja-arvo on noussut sen yli Viron lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Saksassa, joiden kohdalla sisärajaliikenteen valvonnasta luovuttiin vasta viikonloppuna.

Maanantaista alkaen niistä saapuville matkailijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jos hallitus niin torstaina päättää.

– Näyttää siltä, että enää muutama eurooppalainen maa on alle sen raja-arvon, Pimiä sanoo.

Sellaisia maita ovat THL:n tiistaina julkistamalla listalla muun muassa Puola, Latvia ja Kypros.

Pimiän mukaan rajoitukset on välttämätöntä palauttaa, jotta taudin leviäminen saadaan estettyä.

Hallitus teki periaatepäätöksen 25 tartunnan raja-arvosta 11. syyskuuta ja päätöksiä muutetaan viikoittain sen nojalla, mitkä maat sen ylittävät ja mitkä alittavat.

– Oli jo silloin nähtävissä, että luvut olivat selkeästi kasvamassa kaikkialla ja että pitkään eivät varmasti ole poissa nämä sisärajatarkastukset.

Sisäministeriö valmistelee esitystä THL:n maanantaisten lukujen perusteella ja hallitus päättää uusista rajoituksista torstaina.

OIKAISU klo 19.42: THL:n liikennevalomallissa vihreiksi maiksi eli sellaisiksi, joiden tartuntariski ei ole merkittävästi Suomea korkeampi, mahtuu Euroopassa seitsemän valtiota: Latvia, Liettua, Puola, Kypros, San Marino, Vatikaani ja Liechtenstein. Jutussa mainittiin valtioiden määräksi aiemmin vain neljä. Listasta puuttivat Liechtenstein, San Marino ja Vatikaani. Otsikkoa muutettu vastaamaan sisältöä.

Uutista päivitetty 22.9. kello 16.37 lisäämällä tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja