Uudet autot kuluttavat jopa 42 prosenttia enemmän polttoainetta kuin valmistajat ilmoittavat – T&T: Suomi menettää satoja miljoonia euroja vuodessa

Suomen sekä monien muiden EU-maiden verotulot jäävät satoja miljoonia euroja alhaisemmiksi, koska autovalmistajien ilmoittamat kulutus- ja päästölukemat ovat virheellisiä, uutisoi Tekniikka&Talous.

Ympäristöveroja, kuten energia- ja hiilidioksidiveroja Eurooppaan ajavien Green Budget Germanyn sekä Green Budget Europen selvityksestä käy ilmi, kuinka paljon eri EU-maat menettävät rahaa autovalmistajien paikkansapitämättömien kulutus- ja päästötietojen vuoksi. Tiedot pohjautuvat tutkimuslaitos ICCT:n ja hollantilaisen TNO:n viime syksynä tehtyyn tutkimukseen.

Tekniikka&Talous kertoo, että esimerkiksi Suomi olisi vuonna 2016 saanut jopa 273 miljoonaa euroa enemmän verotuloina, mikäli autojen kulutus- ja päästölukemat olisi ilmoitettu todenmukaisina. Green Budget -organisaatioiden selvityksessä ei huomioitu "ylimääräisestä" polttoaineesta kerättävän veron positiivista vaikutusta verokassaan.

Listauksen piikkipaikkaa pitää Ranska, jonka verokassaan olisi voinut vuonna 2016 kertyä jopa 2,6 miljardia euroa enemmän. Myös Alankomaat (2,5 miljardia) ja Iso-Britannia (2,2 miljardia) olivat 11 maata käsittävän selvityksen suurimmat häviäjät. Yhteensä näiltä 11 EU-maalta jäi toissa vuonna saamatta 11,2 miljardia euroa.

Selvityksen mukaan uudet autot kuluttuvat Euroopassa keskimäärin 42 prosenttia enemmän kuin valmistaja on ilmoittanut. Kymmenen vuotta sitten ero oli vain 15 prosenttia, 2000-luvun alussa 9 prosenttia.

***

2:49

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja