Uudesta lumenpudotuslaitteesta tuli hetkessä hitti – KattoHaita valmistaa kiireessä nyt myös jälkikasvu: "Se ei hajoa lumitöissä millään"

1:08
Espoossa lunta tuhoaa Suomen ainoa lumensulatuskone.

Mäntsäläläisen yrittäjän suunnittelema lumenpudotuslaite myytiin hetkessä loppuun.

Rakennusalanyrittäjä Pasi Hyvösen omakotitalon olohuoneessa on lauantaina iltapäivällä täysi tohina päällä. Valmiiksi pitäisi saada sunnuntaiaamuun mennessä 150 kappaletta KattoHai-nimisiä lumenpudotuslaitteita.

Kiire on niin kova, että Hyvösen lisäksi laitteita kasaavat myös perheen jälkikasvu, kolme teini-ikäistä lasta. Tytär leikkaa liukumuovia makuuhuoneessa, ja pojat kasaavat akkuporakoneilla kolakauhaa ja asentavat sitä kolanvarteen.

– Tämä on äitini kotipaikka. Olen ostanut tämän tontin vaimoni kanssa äitini veljeltä ja rakentanut omaa taloa kymmenen vuotta vapaa-aikana, Hyvönen esittelee tuotantotilojaan.

– Viime vuonna myyntiin saadut 70 laitetta loppuivat rautakaupoista heti, kun lunta alkoi tulla taivaan täydeltä, Hyvönen kertoo.

Prototyyppi markkinoilla jo vuosia 

KattoHain prototyypin Hyvönen toi ensimmäisen kerran markkinoille jo vuonna 2010. Samana vuonna hän haki laitteelle myös mallisuojan ja tavaramerkin PRH:sta.

– Vaimo Susanna, joka on siellä töissä, neuvoi niin tekemään, Hyvönen kertoo.

Rakennusalan yhtiö Aapa Ky:n Hyvönen perusti isänsä Aarre Hyvösen kanssa yli 30 vuotta sitten. Aarre ja Pasi, siitä myös yrityksen nimi, ovat pystyttäneet asiakkailleen omakotitaloja ja tehneet vesikattotöitä ympäri Etelä-Suomea.

Sairaus hidasti töitä

Kolmisen vuotta sitten yrittäjää kohtasi paha takaisku. Pasi Hyvönen sairastui vakavasti ja joutui lopettamaan rakennustyöt, sillä liikkuminen kävi vaikeaksi. Hän ei kuitenkaan jäänyt sairauseläkepäätöksen saatuaan suremaan kohtaloaan, vaan alkoi kehitellä KattoHaista entistä parempaa.

Nyt lumenpudotuslaitteen komposiittinen, jopa 10,5 metriin ulottuva varsi tulee Exelin tehtaalta Joensuusta, merialumiininen kolakauha ja hain evältä näyttävä paakkuleikkuri alihankkijalta Jokelasta ja kolakauhaan kiinnitettävä, lumelle vauhtia antava liukumuovi Parolasta. Ruuvit ovat haponkestävää terästä.

– Ovathan nämä vehkeet, joilla tuotantoa tehdään, vähän alkeelliset. Meillä olisi tuossa pihalla hallikin, mutta se on kylmänä. Siksi kasaamme näitä eteisaulassa, Hyvönen selittää.

Töitä tehdään kellon ympäri

Hyvösen tavoitteena on saada tänä keväänä valmiiksi 400 KattoHaita. Niistä hän laskee saavaansa yritykseensä lisää liikevaihtoa 70 000–100 000 euroa.

Tuotanto on nyt pyörinyt täysillä kolmisen viikkoa. Töitä on tehty kellon ympäri myös viikonloppuisin.

– Eilen tulin Oulunkylän K-raudasta pikkuista vaille yhdeksän illalla, ja tänään aamulla vein Jokelan rautakauppaan tuotteita jo ennen kaupan avautumista. Huomenna lähden heti aamulla viemään isoa, 150 laitteen erää Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savoon, Hyvönen kertoo.

KattoHait tehty kestävistä materiaaleista

Alkuvuodesta Hyvönen keskittyi palvelemaan eteläsuomalaisia asiakkaitaan, sillä etelässä lumesta tulee helposti vesisateen takia vaarallisen painavaa.

– Kattoja on tullut jo alas ja ihmisillä on hirveä hätä.

Hyvösen mukaan tuote on nyt selvästi lyönyt itsensä läpi.

– Se on tehty niin kestävistä materiaaleista, että se ei hajoa lumitöissä millään.

Hyvönen arvelee, että KattoHain menekki olisi aivan huimaa, jos hänellä olisi ympärillään ammattitaitoisia kavereita.

– Nyt olen vain puhelimella koettanut myydä näitä rautakauppoihin. Itä-Suomessa, missä on joka talvi lunta, minulla on nyt paljon myyntipisteitä. Kuusamoon lähden viemään lastia reilun viikon päästä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja