Uudenmaan sulun rikkomisesta sakotettu 11 kertaa – yksi ilmoitti poliisille rikkovansa sulkua jatkossakin, mutta enemmistöä poliisi kiittää kuuliaisuudesta

6:27
Poliisi ilmoitti vähentävänsä Uudenmaan rajojen valvontaa juuri ennen pääsiäistä. MTV Uutiset selvitti syyn.

Uudenmaan puolentoista viikon ajan kestäneen sulkemisen aikana poliisi on kirjannut yhteensä 11 rikosilmoitusta valmiuslakirikkomuksesta, kerrotaan Poliisihallituksesta tiistai-iltapäivällä.

Kaikki tapaukset liittyvät Uudenmaan liikkumisrajoitusten valvontaan. Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, että asiat on käsitelty sakkomenettelyssä rikosasian vähäisyyden vuoksi.

– Näissä kaikissa on tyypillisenä tekotapana se, että henkilö ei noudata Uudenmaan maakunnan liikkumisrajoitusta, hän kertoo.

Arvelin muistuttaa, että annetut 11 sakkoa ovat kuitenkin eräänlainen jäävuoren huippu, sillä poliisi on ratkaissut joukon maakuntaraan liittyviä tehtäviä pehmeämmillä keinoilla, kuten käskyin ja kehotuksin.

Rajavartiolaitos vahtii vesiliikennettä

Sakotetut tapaukset on todettu tieliikenteessä. Niissä henkilö on kulkenut ajoneuvolla. Lisäksi on tapauksia, joissa raja on ylitetty tai raideliikenteessä. Sen sijaan vesistöjen osalta maakuntarajan valvontaa hoitava Merivartiosto ei Arvelinin mukaan ole ilmoittanut joutuneensa sakottamaan sulkua kunnoittamattomia kansalaisia.

Arvelin muistuttaa, että junaliikenteessä junan tarkastaminen ei tapahdu aina ennen maakuntaan saapumista tai sieltä poistumista. Tarkastus saatetaan tehdä esimerkiksi tulolaiturilla. Silloin maakuntarajan väärällä puolella tavattu henkilö on jo rikkonut ylittänyt rajan valmiuslakirikkomuksen tarkoittamalla tavalla.

"Ilmoittanut ettei noudata liikkumisrajoituksia"

Tilanne luonnollisesti aiheuttaa harmia henkilöille, jotka toivoisivat pääsevänsä ylittämään Uudenmaan maakunnan rajan. Silti vain pieni osuus väestöstä on suhtautunut Uudenmaan rajan vahtimiseen jopa vihamielisesti.

– Poliisilla on tiedossa ainakin yksi tämän maan kansalainen, joka on ilmoittanut ettei noudata liikkumisrajoituksia, vaan tulee jatkossakin kulkemaan ilman perustetta maakuntarajan yli, Poliisihallituksesta kerrotaan.

Arvelin kuitenkin painottaa, että kyse on ääripäästä, ja pääsääntöisesti rajalla kulkevat ne, joilla siihen on perusteet. Vajaalla prosentilla rajalla tavatuista ei perustetta ole, ja valtaosalla rikoksen tapahtuminen estetään ennakkoon.

Poliisi uskoo, että liikkumisrajoitusta kunnioitetaan myös jatkossa.

– Mikään ei anna viitteitä siitä, että valmiuslakirikkomusten lukumäärä tulisi kasvamaan, koska tähänkin mennessä ihmiset ovat noudattaneet säntillisesti liikkumisrajoituksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja