USU: Osa käteisnostoista ehkä maksullisiksi

Käteisen nostaminen osasta automaatteja saattaa muuttua maksulliseksi, mikäli Finanssivalvonta muuttaa suositusta vierasautomaattinostojen hinnoittelusta, kertoo Uutissuomalainen.

Jos suositus poistuu, voivat pankit asettaa hinnan nostolle niin sanotusta vierasautomaatista. Vierasautomaatit ovat pankeista riippumattomia automaatteja, kuten Nokas-yhtiön Nostoja. 

Tällä hetkellä pankit suovat asiakkailleen keskimäärin neljä maksutonta käteisnostoa kuukaudessa automaatista riippumatta. Noin kaksi kolmasosaa automaateista on Automatia Pankkiautomaattien Otto-automaatteja, ja valtaosa nostoista tehdään niistä.

Finanssivalvonnan kaavaileman muutoksen taustalla ovat EU:n euromaksuasetus sekä muutokset Suomen käteisautomaattimarkkinassa. Vierasautomaattien osuus Suomen yli 1 700 käteisautomaatista on noussut 32 prosenttiin. Lisäksi Danske, Nordea ja OP ovat myyneet Automatian Loomikselle. Myyjäpankeilla on yhteistyösopimukset Automatian kanssa.

Nostoja operoiva Nokas haluaisi nykymallin säilyvän. Jos suositus poistuu, muuttuu markkinatilanne vierasautomaateille epäsuotuisaksi.

– Nokas joutuisi karsimaan käteisautomaattiverkostoaan välittömästi. Monopoli muodostuisi uudelleen ja kilpailu estyisi, Nokas sanoo lausunnossaan Fivalle.

Lue myös:

    Uusimmat