Uskonnollisessa lahkossa ruoskitaan jäseniä

Verille ruoskimista ja salaa huumaamista. Muun muassa näitä kokemuksia suomalaisilla uskonnollisten lahkojen jäsenillä on. Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, dosentti Hannu Lauerma toteaa, että maailmalla ja Suomessa on olemassa toinen toistaan oudompia ja karmeampia asioita, joita ihmiset eivät voisi uskoa todeksi.

– Kohtaamillani ihmisillä on kokemuksia psykoterapiaksi kutsutusta verille ruoskimisesta, jossa on ollut tarkoitus parantaa, Hannu Lauerma kertoo.

Lauerman mukaan kyseisestä toimituksesta on olemassa jopa videokuvaa. Pääosin Helsingissä toimiva henkilökulttiin perustuva lahko on venäläistä alkuperää, mutta vastaavaa on esiintynyt muuallakin. Verille ruoskimisen lisäksi Lauerma on kuullut, että ihmisiä huumataan käyttämällä päihdyttäviä aineita osana ravintoa.

– Huumaava aine annetaan ruoan tai juoman yhteydessä. Kun kontrollikyky alenee, on valmis tekemään jotain, mitä ei muuten välttämättä tekisi. Hallusinogeenit vievät taivaallisiin elämyksiin, ja lahkolla on omat tulkintansa niistä. Tämä keino on yksi ronskimmasta päästä, Lauerma toteaa.

Kulttiuhrit eivät ole hulluja

Lauerma on tutkinut lahkojen toimintaa sekä sitouttamistapoja. Uskonnollisten elementtien sekä hypnoosin yhdistelmä on tutkijan mukaan pahin mahdollinen. Hänen mukaansa kulttiuhrit eivät missään nimessä ole hulluja tai omituisia.

– Ihmiset usein ajattelevat, etteivät itse joutuisi lahkon uhriksi.

Kuitenkin kun ihminen on kriisin keskellä ja lähtee hakemaan selviytymistä, hän voi olla yllättävän pahasti yhteisön vietävissä. Lahkojen uhreja sitoutetaan yhteisön toimintaan häikäilemättömin keinoin.

– Tekaistaan kiitollisuudenvelka eli näytösluontoisesti järjestetty uhkaava tilanne, jossa sisaret ja veljet ovat rientäneet pelastamaan uhrin hengen oman henkensä uhalla.

Ihmisiä saadaan jäämään lahkoihin muun muassa tarjoamalla yhteisön sisällä etenemismahdollisuuksia noviisista ylöspäin. Pitkät rituaalit etenkin öiseen aikaan, unenpuute sekä hypnoosi ovat myös lahkojen käyttämiä sitouttamiskeinoja.

– Ihmiset, jotka ovat lähteneet mukaan esimerkiksi harmaan alueen toimintaan, eivät ole ymmärtäneet olevansa rikollisessa toiminnassa mukana.

– Osa lahkoista on kansainvälisesti verkostuneita, osa taas hyvinkin paikallisia, Lauerma lisää.

Lähtijöitä kiristetty ja uhkailtu

Lahkojen jäseniä velvoitetaan tunnustamaan syntejään, joiden avulla heitä voidaan jälkeenpäin kiristää. Lauerman mukaan jäsenyydessä ei ole olemassa määräaikaisuutta. Lahkosta on hyvin vaikea päästä irtautumaan.

– Uhkaillaan piinahelvetillä, eli ikuisella polttavalla kivulla, uhataan paljastaa arkaluontoisia asioita, levitetään juoruja ja soitellaan kotiin.

Lahkoista on kuitenkin lähtenyt ihmisiä, jotka ovat havahtuneet siihen, että toiminta olikin jotain muuta kuin mitä he luulivat sen olevan.

Lahkojen entisiä jäseniä on ottanut yhteyttä Lauermaan luettuaan hänen tekstejään.

– Kaikkia ei voi huijata loputtomiin. Suomessa tarvitaan enemmän tukea irtautujille. He pelkäävät, että heidät leimataan ja että he joutuvat naurunalaisiksi.

Myös Lauermaa on uhkailtu hänen esittämänsä kritiikin vuoksi. Internetiin ilmestyneissä kirjoituksissa hänelle on esitetty tappouhkauksia, mutta mies ei kirjoitteluista hätkähdä.

– Siellä luki, että venäläiset palkkamurhaajat tulevat tappamaan, mutta kyllä he ovat saamatonta sakkia, kun vieläkään ei ole tapahtunut mitään, Lauerma kuittaa.

Hannu Lauerma on käsitellyt uskonnollisia ääri-ilmiöitä myös teoksissaan Pahuuden anatomia, Pahuus, hulluus, poikkeavuus sekä Usko, toivo ja huijaus: Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin.

Lue myös:

    Uusimmat