Uskomaton tarina: Jagr paljasti koskettavan syyn Lemieux'n satumaiselle paluulle

Tshekkiläinen jääkiekkolegenda Jaromir Jagr on kertonut oman näkemyksensä Mario Lemieux'n satumaisesta paluusta NHL-kaukaloihin joulukuussa 2000. 

NHL-urallaan käsittämättömät 690 maalia ja 1 033 syöttöä 915 runkosarjaottelussa summannut Lemieux jätti kaukalot keväällä 1997, mutta palasi Pittsburgh Penguinsin paitaan reilut kolme vuotta myöhemmin. 

Hänen tutkaparinsa Jagrin mukaan upea tarina sai alkunsa kuitenkin jo 24. maaliskuuta 1996. Jagr jakoi kertomuksensa seuraajilleen Facebookissa. 

– Marion Austin-poika syntyi tuona päivänä, mutta kaikki ei mennyt vanhempien toivomalla tavalla, sillä Austin syntyi pari kuukautta etuajassa. Kukaan ei tiennyt mitä tapahtuisi, joten Mario vietti kolme päivää sairaalassa vaimonsa ja poikansa kanssa. Lopulta he saivat hyviä uutisia – poika pysyy hengissä ja tulee olemaan terve. Mario innostui uutisesta niin, että päätti pelata tuona iltana. Pelasimme St. Louisia vastaan ja voitimme. En muista tarkkaa tulosta, mutta tiedän, että Mario teki viisi maalia ja syötti kaksi lisää. Eikä tämä ole kirjoitusvirhe, Jagr vitsaili. 

Lemieux ripusti hokkarit naulaan vuotta myöhemmin antaakseen aikaa perheelleen, mutta oli vahvasti mukana myös Penguinsin toiminnassa omistajan ominaisuudessa. Jagrin mielestä Lemieux'n paluun takana on eräs hetki seuran kotihallin huoltokopissa, jonne Austin-poika löysi tiensä.

– Kuka pelaaja tuossa julisteessa on, Austin oli kysynyt kopissa luistimia teroittaneelta Steve-nimiseltä huoltajalta. 

– Se on sinun isäsi, Steve oli vastannut.

– Pelasiko minun isäni jääkiekkoa? 

– Sinun isäsi oli maailman paras pelaaja pitkän aikaa, Steve oli sanonut epäuskoisena.

– Ai jaa, en tiennyt, Austin oli tokaissut.    

Tästä alkoi Jagrin mukaan ketjureaktio, joka johti yhteen urheiluhistorian hienoimmista paluutarinoista. 

– Tiedän, että Mario sai varmasti tietää tästä keskustelusta. Kuukautta myöhemmin hän ilmoitti paluustaan. Kaksi ensimmäistä ottelua olivat Torontoa ja Ottawaa vastaan. Voitimme niistä molemmat. Arvaatko montako pistettä Mario summasi? Kaksi maalia ja viisi syöttöä kahdessa ottelussa. Kolmen ja puolen vuoden lomailun jälkeen. Uskomatonta, vieläkin uraansa jatkava tshekkihyökkääjä ihmettelee. 


– Tämä tarina pienestä Austinista on mielestäni isoin syy Marion paluulle. Austin näki vihdoinkin isänsä pelaavan ja Mario todisti vielä kerran kaikille olevansa kaikkien aikojen paras pelaaja, Jagr päättää. 

Ensi lokakuussa 50 vuotta täyttävä kanadalaislegenda pelasi paluunsa jälkeen viiden kauden aikana yhteensä 170 NHL-runkosarjaottelua ja summasi niissä 229 tehopistettä. Sen lisäksi hän voitti olympiakultaa vuonna 2002 ja World Cupin 2005.  

Lähde: TSN

Lue myös:

    Uusimmat