Mainos

Uskoitko nämä kuulemasi "faktat"? Ovat oikeasti täyttä hölynpölyä

Monet uskomukset elävät tiukasti ihmisten mielissä, vaikkei niille ole ikinä esitetty järkeviä perusteluja.

Reddit-käyttäjät kumosivat usein kuulemiaan väitteitä, joilla ei ole totuuspohjaa alkuunkaan. Vanhemmilta ja ystäviltä tosiasioina ostetut väitteet eivät välttämättä kuitenkaan pidä alkuunkaan paikkaansa.

Oletko sinäkin törmännyt – ja uskonut – seuraaviin väitteisiin, jotka asiantuntijat ovat aikoja sitten kumonneet?

Karvat eivät kasva takaisin paksumpina

Ajellut karvat vain näyttävät paksummilta, sillä ne katkeavat paksusta kohdasta. Karvansänki tuntuu karhealta, koska katkaistun karvan leikkauspinta on terävä.

Hiukset ja kynnet eivät kasva kuoleman jälkeen

Hiusten ja kynsien kasvaminen edellyttää hormonaalista toimintaa, joka sekin päättyy ihmisen kuolemaan. Yleinen harhaluulo hiusten ja kynsien kasvamisesta ajasta ikuisuuteen siirtymisen jälkeen liittyy siihen, että kuolleen ihmisen iho vetäytyy. Ilmiö saa hiukset ja kynnet näyttämään pidemmiltä.

Värjääminen ei nopeuta harmaantumista

Hiusten harmaantuminen liittyy karvatupen melanosyyttisoluihin, jotka värjäävät hiukset. Kyseiset solut nimittäin uudistuvat kantasoluista, jotka vähenevät iän myötä. Myös hiusten luonnollinen väri, perintötekijät, elämäntavat ja stressi vaikuttavat siihen, milloin ihminen alkaa harmaantumaan.

Lintuemo ei hylkää poikastaan, johon ihminen on koskenut

Lintujen hajuaisti ei ole niin hyvin kehittynyt, että ne hylkäisivät poikasensa siihen tarttuneen ihmisen hajun vuoksi. Poikasia tulee kuitenkin käsitellä hellävaroen.

Sammakon koskeminen ei aiheuta syyliä

Ryppyisestä ulkomuodostaan huolimatta sammakot eivät aiheuta ihmiselle syyliä. Syyliä aiheuttavat sen sijaan jokaisen ihmisen iholta löytyvät papilloomavirukset. Jos konnia mielii koskettaa, kannattaa kädet joka tapauksessa pestä sitä ennen ja jälkeen hiplailun. Ihmisen ihot eritteet ovat nimittäin myrkkyä sammakon iholle, ja sammakon ihon eritteet voivat puolestaan aiheuttaa ihmisiholla kirvelyä ja kutinaa.

Vagina ei löysty käytettäessä

Naisen sukupuolielimen tiukkuus ei riipu siitä, kuinka monen ihmisen kanssa henkilö on maannut. Naisen kiihottuessa tämän vaginan lihakset rentoutuvat ja laajenevat, mutta palautuvat ennalleen hekumallisen tilanteen päätyttyä.

Vagina ei tarkoita sitä, mitä yleensä luullaan

Vaginaksi kutsuttu alue on oikealta nimeltään vulva, joka käsittää häpykummun, klitoriksen, klitoriksen hupun, häpyhuulet, virtsaputken ja emätinaukon. Vagina sen sijaan on toinen nimi emättimelle, joka on sukupuolielimiä ja kohtua yhdistävä putkimainen elin.

Märillä hiuksilla nukkuminen ei tee sairaaksi

Flunssan saaminen märillä hiuksilla nukkumisesta on mahdotonta, sillä flunssan aiheuttaa virus.

Kiinan muuri ei näy Kuusta

Kuusta ei voi paljain silmin nähdä ihmiskätten Maahan jättämiä jälkiä. Kiinan muurin näkyvyyttä Kuuhun asti estää ihmisen näkökyvyn rajoittuvuuden lisäksi rakennelman kapeus ja maastoon sulautuva väri.

Salama voi iskeä kahdesti samaan paikkaan

Ei ole mitään syytä, miksei salama löisi samaan paikkaan useampaan kertaan.

Painelu-puhalluselvytys ei saa sydäntä lyömään

Jokaiselle toivottaviin kansalaistaitoihin kuuluvan painelu-puhalluselvytyksen ei ole tarkoitus saada sydäntä lyömään. Sen sijaan tarkoitus on korvata normaali hengitys ja kudosten hapensaanti sekä ehkäistä aivovaurioita. Sydämenpysähdyksen hoidossa suositellaan painelu-puhalluselvytyksen lisäksi sydäniskurin käyttöä.

Nielty purkka ei juutu elimistöön seitsemäksi vuodeksi

Ihmisen ruoansulatusjärjestelmä ei sulata purukumia, mutta sisälmykset liikuttavat sitä joka tapauksessa elimistössä eteenpäin. Lopulta purkka kulkeutuu suoliston läpi ja päätyy vessanpönttöön päivän tai parin kuluttua nielemisestä.

Saippua ei tapa bakteereita

Huolellinen käsienpesu saippualla poistaa bakteerit ihosta, mutta ei tapa niitä. Bakteerit nimittäin kiinnittyvät ihon pinnalla olevaan rasvaan, jota saippua poistaa.

Mikron lähellä seisominen ei aiheuta syöpää

Mikroaallot pysyvät uunin sisällä, kunhan mikro on ehjä. Rikkinäisestä mikrosta vuotosäteilyä voi tapahtua, mutta siinä vaiheessa mikron luukku on jo huomattavasti lommolla. Suomalaisista mikroaaltouunin käyttäjistä yksikään ei ole saanut mikroaalloista terveyshaittoja, kuten syöpää.  

Lähde: Reddit, BuzzFeed

***


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.