Mainos

Useat suomalaisvaikuttajat todistamaan Radiolinja-jutussa

Radiolinjan pienomistajat ovat haastaneet yhtiön osakeantia koskevan jutun todistajiksi monia yhteiskunnan vaikuttajia.

Pääministeri Matti Vanhanen on haastettu todistajaksi Helsingin käräjäoikeuteen huomenna alkavassa jutussa. Oikeusjutun ovat nostaneet seitsemän Radiolinjan pienosakasta vuoden 2000 osakeannin vuoksi. Vanhasen lisäksi pienosakkaat ovat haastaneet todistajiksi useita muita yhteiskunnan isokenkäisiä, jotka olivat vastuunalaisissa tehtävissä Radiolinjassa tai sen pääomistajassa Helsingin Puhelimessa eli nykyisessä Elisassa.

Helsingin puhelinyhtiön hallintoneuvostossa vaikuttaneen Vanhasen lisäksi todistuksensa joutuvat antamaan mm. Harri Holkeri ja Päivi Lipponen, joilla oli vastaavia luottamustehtäviä kiistanalaisen osakeannin aikana. Talouselämän vaikuttajien puolelta oikeus kuulee todistukset mm. Finnairin pääjohtajalta Keijo Suilalta ja OMX-pörssiyhtiön varatoimitusjohtajalta Jukka Ruuskalta. Heistä Suila on edelleen Elisan hallituksen puheenjohtaja. Ruuska puolestaan toimi vuosituhannen vaihteessa Elisassa yrityssuunnittelujohtajana.

Pienomistajien mukaan Radiolinjan osakeanti oli alihintainen ja aiheutti taloudellisia menetyksiä pienomistajille.

- Kyllä tämä pahalta tuntuu. Osakkeenomistajia ei kuunnella pätkääkään, pienomistaja Harri Kivinen perusteli oikeusjuttua lehdistötilaisuudessa.

Pienomistaja Seppo Vartio puolestaan syytti Elisaa siitä, että se on kolme kertaa yrittänyt "lainausmerkeissä varastaa" piensijoittajien omaisuuden.

Korkein oikeus palautti takaisin

Pienomistajien Helsingin käräjäoikeuteen haastamien todistajien kuuleminen vie huomisesta perjantaihin. Kivisen, Vartion ja kolmannen pienomistajan Marko Kaupin mukaan vasta nyt päästään käsiksi itse asiaan, sillä aiemmin Elisa on pyrkinyt kiistämään koko haasteen oikeutuksen. Elisan viestintäjohtaja Velipekka Nummikosken mukaan Elisa ei halua kommentoida keskeneräisiä oikeusjuttuja.

Tapauksesta on käyty oikeutta jo vuosia. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus asettuivat Elisan kannalle, mutta korkein oikeus päätti viime maaliskuussa palauttaa asian käräjäoikeuteen äänestyspäätöksellä. Käräjäoikeus ei ottanut pienomistajien valitusta käsiteltäväkseen, koska se katsoi pienomistajien menettäneen oikeutensa moittia päätöstä lunastusmenettelyn siirrettyä heidän osakkeensa Elisalle.

Pienomistajat kutsuvat vuoden 2000 tapahtumia suureksi puhallukseksi. Heidän mukaansa Radiolinjan osakeanti oli roimasti alihintainen. 3000 markan (vajaan 500 euron) merkintähinta jäi reippaasti alle 300 000 markan todellisen käyvän hinnan. Lisäksi L-osakesarjaa omistaneet pienosakkeet menettivät liittymä- ja puheaikaetuuksia.

- Meidän mielestämme osake pitäisi arvostaa käypään arvoonsa, Kivinen sanoi.

Joukko kutistui seitsemään

Kivinen, Vartio ja Kauppi arvioivat, että pienosakkaat ovat kärsineet 510 miljoonan markan tappiot osakeannissa. He kertoivat, ettei heidän annettu siihen osallistua, vaan Radionlinjan osakkeet päätyivät Elisalle. Se pakkolunasti pienosakkaat pois Radiolinjasta osakeannin jälkeen.

Alun perin tyytymättömiä pienosakkaita oli lähes sata, mutta joukko on kutistunut seitsemään sitkeimpään. Kaupin mukaan on todennäköistä, että kiista jatkuu käräjäoikeuden jälkeen hovioikeudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.