Usain Bolt vei yleisurheilun kuninkuuslajin uudelle tasolle – huikea video paljastaa hiotut yksityiskohdat: "Luonnonoikku"

Kaikkien aikojen paras pikajuoksija Usain Bolt teki ylivoimaisuudesta taidetta. MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen arvioi, minkä takia Bolt oli niin hyvä. 

Mikä on ollut ihmisen eloonjäämisen kannalta tärkein ominaisuus? Kyky juosta kovaa. 

Mikä on yleisurheilun kuningaslaji? Sata metriä. 

Kuka on satasen kaikkien aikojen valtias ja maailman kaikkien aikojen nopein mies? Usain Bolt.

Jo kymmenen sekunnin alittaminen sadalla metrillä on työn ja tuskan takana, mutta jamaikalaiselle salamalle se oli arkipäiväistä kuin aamupuuron syöminen. Bolt pitää maailmanennätystä 100 metrillä (9,58) ja 200 metrillä (19,19).

MTV Urheilun yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen, jos sinut herätettäisiin keskellä yötä ja sinun pitäisi sanoa Boltista yksi asia, mikä se olisi?

– Luonnonoikku. Freak of nature.

"Sai syntymässä enemmän kuin muut"

Järvinen vertaa lahjakkuudeltaan Boltia uintimestari Michael Phelpsiin

– He ovat poikkeavia yksilöitä positiivisessa mielessä. He ovat saaneet syntymässä enemmän kuin muut. 

Kahdeksankertainen olympiakisojen kultamitalisti on ainoa pikajuoksija, joka on voittanut 100 ja 200 metrin juoksun kolmissa peräkkäisissä olympiakisoissa (2008, 2012 ja 2016). 

Tuollaisen uran tehdäkseen kaikkien asioiden pitää loksahtaa nappiin. Ensimmäinen on se, että hän syntyi Jamaikalle, pikajuoksijoiden kehtoon. 

Järvinen tosin muistuttaa, että kaiken lisäksi pitää syntyä oikealle seudulle. Bolt varttui Sherwood Contentissa, jossa hänen kykynsä haivaittiin nopeasti ja ohjattiin osaavaan valmennukseen. 

– Suomessakin on hyvät keihäsperinteet, mutta jos synnyt väärälle paikkakunnalle, sinusta tuskin tulee keihäänheittäjää. 

Pitkät raajat hyötykäyttöön

Bolt on pikajuoksijaksi pitkä, 195 senttiä. Hän otti pitkillä raajoillaan 2–2,5 askelta vähemmän kuin kilpakumppanit. Kun askeleessa oli vielä voimaa ja kimmoisuutta, jälki oli tuhoisaa. 

Pekingin olympiakisoissa sadan metrin finaalissa hänen huippunopeudekseen mitattiin 43,9 kilometriä tunnissa. Vakiomoottorilla varustetulla mopolla olisi vaikeuksia pysyä mukana. 

– Paljon riippuu siitä, miten nopea kontakti on maahan ja miten paljon energiaa siitä irtoaa, Järvinen muistuttaa. 

Järvinen alleviivaa, että kaikki eivät voi juosta samalla tekniikalla kuin Bolt.

Michael Johnsonista sanottiin, että hänellä on huono tekniikka. Hänellä oli kuitenkin erittäin pitkä selkä verrattuna jalkohin. Kun kuvasta erotettiin ylävartalo, jalat toimivat silti hienosti. 

Pitkillä juoksijoilla on usein vaikeuksia lähdössä, mutta Bolt hioi startin mittasuhteet huomioon ottaen optimaaliseen kuntoon. Bolt onnistui saamaan nilkan, polven, lantion ja olkapään suoraan linjaan nopeasti telineistä lähdettäessä, mikä antoi lisää ruutia matkaan.

Boltin juoksu eteni "istuvassa" asennossa, ja ylävartalo pysyi jämäkästi pystyssä. Liiallinen etukeno vie tehoa juoksusta. 

Oheiselta Berliinin olympiafinaalista tehdyltä videolta voi nähdä muun muassa Boltin lähdön salaisuuden ja juoksutekniikan eron Tyson Gayhyn. Boltiin verrattuna Gay näyttää tekevän kaiken väärin – ja juoksee ajan 9,71.

Onko ennätys rikottavissa?

Boltin suuruudesta kertoo jotain sekin, että hän pystyi pysymään huipulla niin pitkään. Lontoon MM-kisojen 2017 pronssi jäi hänen viimeiseksi arvokisamitalikseen. 

– Boltin ei tarvinnut puskea lahjakkuutensa takia ihan äärirajoilla koko ajan, Järvinen perustelee kestävyyttä. 

Järvisen mukaan Boltilla olisi ollut paremmat ominaisuudet 200 metrille kuin 100 metrille. 

– Maailmanennätys olisi eri lukemissa, jos hän olisi keskittynyt 200 metriin. Satanen on kuitenkin yleisurheilun kunkku, jota arvostetaan ihan eri tavalla. 

Järvisen mielestä ennätykset on tehty rikottaviksi, mutta juuri tällä hetkellä ei näy urheilijaa, joka olisi hänen ennätystään uhkaamassa. 

– Keihäänheitossakin Jan Zeleznyn 98,48 tuntuu mahdottomalta. Tarvitaan kuitenkin sopiva takatuuli ja joku Johannes Vetter heittämään pommin, niin sen rikkominen voi olla mahdollista. 

Lue myös:

    Uusimmat