Mainos

USA patistelee WTO-neuvotteluja liikkeelle

Yhdysvallat yrittää jälleen tosissaan käynnistää maailmantalouden vapauttamiseen tähtääviä neuvotteluja. Maa patistelee muita jatkamaan viime vuonna kariutuneita ns. Dohan kierroksen neuvotteluja

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen tapaaminen Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Zoellickin kanssa venyi tuntia suunniteltua pidemmäksi. Puhuttavaa riitti, sillä Yhdysvallat yrittää jälleen tosissaan käynnistää maailmantalouden vapauttamiseen tähtääviä neuvotteluja.

Zoellick lähetti eilen kirjeen maailman kauppajärjestö WTO:n 148 jäsenmaalle. Siinä hän patisteli niitä jatkamaan viime vuonna kariutuneita ns. Dohan kierroksen neuvotteluja. Yhdysvallat toivoo, että neuvottelut aloitettaisiin kesään mennessä. Uusi ministerikokous voitaisiin näin pitää vielä tänä vuonna.

Viime syksynä Meksikon Cancunissa pidetty ministerikokous epäonnistui. Yhdysvaltain mukaan sopimus on mahdollinen vain, jos maatalouden vientitukien supistamisesta päästään sopuun. Lehtomäki ei tapaamisen jälkeen halunnut veikkailla, voisiko se nyt onnistua.

-Se on vaikea kysymys, jota meidän pitää katsoa EU:n piirissä, hän sanoi. Toinen WTO:ta koskeva kysymys on Venäjä, josta Lehtomäki keskusteli Zoellickin lisäksi ulkomaankauppaministeri Don Evansin kanssa. -He painottivat tukevansa Venäjän jäsenyyttä, Lehtomäki sanoi. Lehtomäki ja Evans puhuivat myös Irakin jälleenrakentamisesta, johon Suomi on tähän mennessä sitoutunut YK:n puitteissa vain viidellä miljoonalla eurolla.

Puolustusministeriö Pentagon julkisti joulukuun alussa listan maista, joiden yritykset saavat osallistua tarjouskilpailuun Irakin hankkeista. Suomi ei sotilasliittoumaan kuulumattomana maana ole listalla. Evans piti Lehtomäen mukaan mahdollisena, että suomalaisyritykset ovat myöhemmin näkyvämmin Irakissa.

Ministeri tapaa Washingtonissa kolmen päivän aikana vain instituutioiden nokkamiehiä. Huomenna vuorossa on Maailmanpankin ja Amerikan kehityspankin ylin johto. -Vastaanotto on ollut hyvä, Lehtomäki ihasteli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.