Mainos

USA:n ulkoministeriö pyysi anteeksi passiskandaalia

Yhdysvaltain ulkoministeriö on pyytänyt anteeksi presidenttiehdokkaiden passitietojen tutkimista ilman lupaa. Muutamien ulkoministeriön työntekijöiden epäillään avanneen demokraattien Hillary Clintonin ja Barack Obaman sekä republikaanien John McCainin passitiedostot.

Ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack kertoi erään harjoittelijan urkkineen Clintonin tietoja viime kesänä. Toinen virkamies käpälöi myöhemmin puolestaan McCainin ja Obaman tiedostoja.

Ulkoministeriö on ilmoittanut erottaneensa kaksi työntekijää ja antaneensa kolmannelle varoituksen Obaman tietojen selailusta. Tiedostoa oli tutkittu kolmeen otteeseen tammi-maaliskuussa.

Ulkoministeri Condoleezza Rice soitti henkilökohtaisesti Clintonille, Obamalle ja McCainille ja pyysi anteeksi.

Ulkoministeriön mukaan skandaaliin ei liity poliittisia motiiveja vaan kyse oli "sopimattomasta uteliaisuudesta".

Obaman tiedottaja Bill Burton luonnehti tapausta törkeäksi turvallisuuden ja yksityisyyden loukkaukseksi, "jopa hallinnolta, joka ei ole sellaisista asioista juuri piitannut kuluneiden kahdeksan vuoden aikana".

Järjestelmä antaa ulkoministeriön mukaan hälytyksen, kun jonkun huomattavan henkilön tiedosto avataan. Ministeriö ei kertonut tarkemmin aineiston sisällöstä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.