USA:n puolustusministeri: Yhdysvaltain ja Kiinan välinen vuoropuhelu elintärkeää

Kiinan puolustusministeri Li Shangfu ei suostunut viralliseen tapaamiseen amerikkalaisen vastaparinsa kanssa.

Aasiassa vieraileva Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin painottaa Yhdysvaltain ja Kiinan välisen vuoropuhelun merkitystä.

– Yhdysvallat uskoo avoimen keskusteluyhteyden Kiinan kanssa olevan elintärkeää, erityisesti puolustus- ja sotilasjohtajiemme välillä, Austin sanoi Singaporessa järjestettävässä Shangri-La Dialogue -turvallisuuskonferenssissa.

– Mitä enemmän puhumme, sitä paremmin voimme välttää väärinymmärryksiä ja virhearviointeja, jotka voisivat johtaa kriisiin tai konfliktiin, hän jatkoi.

Puolustusministeri kommentoi aihetta sen jälkeen, kun Kiina kieltäytyi virallisesta tapaamisesta Yhdysvaltain kanssa konferenssin aikana.

Kiina kieltäytyi virallisesta tapaamisesta

Austin ja Kiinan puolustusministeri Li Shangfu kättelivät ja puhuivat lyhyesti konferenssin avajaisillallisen yhteydessä edeltävänä iltana, mutta vuorovaikutus jäi ohuemmaksi kuin Yhdysvallat on toivonut.

Amerikkalaiset olivat kutsuneet Lin tapaamiseen Austinin kanssa, mutta Kiina kieltäytyi kutsusta. Kiinan mukaan "Yhdysvallat tietää kyllä, miksi sotilaallisessa viestinnässämme on tällä hetkellä vaikeuksia".

Puolustusministeri sanoi olevansa syvästi huolissaan siitä, ettei Kiina ole halukas ottamaan osaa vakavampaan keskusteluun, jotta maiden välisiä kriisinhallintamekanismeja voitaisiin parantaa. Hän kertoi toivovansa, että tilanne muuttuu pian.

Kiinalainen eversti Zhao Xiaozhuo kommentoi, että myös Kiina uskoo avoimen keskusteluyhteyden olevan elintärkeää, mutta lisäsi että Yhdysvaltain täytyy lopettaa provosointi Kiinan turvallisuuden suhteen.

Yhdysvallat asetti sanktioita puolustusministeri Lille vuonna 2018 asekaupoista Venäjän kanssa. Maan puolustusministeriö on kuitenkin sanonut, ettei tämä estä Austinia hoitamasta virallisia asioita hänen kanssaan.

Zhaon mukaan sanktioiden poistaminen on yksi ennakkoehdoista virallisempien keskustelujen käymiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat