USA:n laivaston järkäle, maailman suurin lentotukialus purjehti itäiselle Välimerelle kehottamaan Venäjää palaamaan ruotuun

Maailman suurin lentotukialus saapui Osloon 1:44
Katso myös: Näin USS Gerald R. Ford saapui Osloon toukokuussa

Maailman suurin lentotukialus, Yhdysvaltain laivaston USS Gerald R. Ford on purjehtinut Venäjän lähistölle itäiselle Välimerelle. Sen tarkoitus on kehottaa Venäjää palaamaan Mustanmeren viljasopimukseen.

Pyrkimyksenä on myös osoittaa solidaarisuutta Yhdysvaltain Nato-liittolaisia kohtaan Ukrainan sodan myllerryksissä, kertoo Marineinsight-sivusto.

Lentotukialus saapui Välimerelle ensimmäisen kerran 15. kesäkuuta. Toukokuussa sota-alus vieraili Norjassa Oslossa.

– Aluksen läsnäololla halutaan vakuuttaa kumppanit ja liittolaiset siitä, että meriväylät pysyvät auki ja yhteisissä operaatioissa on sitouduttu yhteentoimivuuteen ja vakauteen merellä, Yhdysvaltain laivasto-osaston komentaja, kontra-amiraali Greg Huffman totesi merivoimien tiedotteessa.

On noin tuhannen kilometrin päässä Mustaltamereltä

Gerald Ford on kolmas amerikkalainen lentotukialus, joka on saapunut Välimerelle sen jälkeen, kun venäläiset hyökkäsivät Ukrainaan puolitoista vuotta sitten talvella.

Tällä hetkellä lentotukialus on noin 500 meripeninkulman, eli reilun tuhannen kilometrin päässä Mustaltamereltä.

Montreaux'n sopimus vuodelta 1936 estää Mustanmeren ulkopuolisten maiden suurten sota-alusten pääsyn itse Mustallemerelle. Hätätilanteessa USS Gerald R. Ford pystyisi lähettämään lentokoneita merelle.

Vuosina 1974–77 Yhdysvaltain presidenttinä toimineen Gerald Fordin mukaan nimetty alus on historian suurin sotalaiva. Se laskettiin vesille vuonna 2013 ja otettiin virallisesti käyttöön vuonna 2017.

Aluksen voimanlähteenä on kaksi ydinreaktoria.
 

Lue myös:

    Uusimmat