Urheilupsykologi korostaa Markku Kanervan arvoa Huuhkajien sensaatiovireen taustalla – "Jotain hän on siellä tehnyt"

6:44
Videolla urheilupsykologi Tuomas Grönmanin mietteitä Huuhkajien vireestä Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

Huuhkajat liitää tällä hetkellä todella korkealla ja komeasti. Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin mukaan päävalmentaja Markku Kanerva on onnistunut luomaan erittäin positiivisen ilmapiirin niin joukkueen kuin kannattajienkin keskuuteen.

Huuhkajat on ollut viimeisen vuoden ajan upeassa pelivireessä. Koko joukkueen ympärillä vallitsee iloinen ja positiivinen ilmapiiri, joka on ruokkinut menestystä entisestään. Kauan haaveiltu arvokisapaikkakin lähestyy askel askeleelta.

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin mukaan päävalmentaja Markku Kanerva on luonut Huuhkajiin sellaisen ympäristön, joka ruokkii ja motivoi pelaajia oikealla tavalla, jotta peli on alkanut rullata.

– Meillä kaikilla ihmisillä on kolme psykologista perustarvetta. Me haluamme kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta, autonomian tunnetta ja pystyvyyden tunnetta. Jos pystyt luomaan sellaisen ympäristön jalkapallossa, tulee motivaatiota, hyvinvointia, energisyyttä ja sitkeyttä. Silloin todennäköisyys voittamiselle kasvaa, Grönman listaa Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

– Olen aivan varma, että jotain sellaista Kanerva on siellä tehnyt, että on saatu se yhteenkuuluvuuden tunne ja pystyvyyden tunne pelaajilla nousemaan ja tyydyttymään.

Huuhkajien ympärillä ei ole vuosikausiin vallinnut samanlaista ilmapiiriä kuin tällä hetkellä. Jalkapallobuumi on hiljalleen levittäytymässä jälleen Suomeen monien pimeiden ja hankalien vuosien jälkeen. Menestys ja arvokisat ovat karttaneet aikaisemmin Suomea, mikä on osaltaan herättänyt myös negatiivista keskustelua suomalaisen jalkapalloilun ympärille.

– Ajattelu vaikuttaa meidän tunteisiimme ja sitä kautta suorituksiimme. Jalkapallolla on ollut sellainen negatiivinen tarina, että ei koskaan tule maaleja, ei pärjätä, eikä ole huippupelaajia. Epävarmoja ajatuksia, epävarma tunne, epävarma peli.

Osaltaan Huuhkajien ja suomalaisen jalkapalloilun kurssia on ollut kääntämässä Teemu Pukki, joka pelaa tällä hetkellä uransa parasta jalkapalloa. Tulikuuma Pukki ja Huuhkajien mainiot peliesitykset ovat kääntäneet keskustelun jälleen positiiviseksi, mikä tuo lisää motivaatiota ja intoa myös joukkueelle itselleen.

– Pukin menestyksestä on tullut ainakin yleistä keskustelua, että meillä on hyvä osaaja. Täältä voidaan päästä. Positiivista pöhinää, mitä on tullut ylipäänsä Huuhkajien ympärille hyvien onnistumisten kautta. Se muokkaa pelaajien ajattelua ja sitä kautta heidän tunnettaan ja suoritustaan. Todennäköisyydet onnistumiselle paranevat, Grönman listaa.

– Kun tulee onnistuminen, se vaikuttaa suoraan ajatteluun. Hei, me pystymme voittamaan, me voidaan pärjätä ja meillä on sellainen joukkue, että tällä voidaan voittaa. Positiivisia ja varmoja ajatuksia, positiivinen varma tunne ja varmaa pelaamista. Tähän kierteeseen he ovat päässeet, Grönman sanoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja