Erotuomaripomo lyttää Italialle rankkarin lahjoittaneen tuomarin päätöksen: "Yksikään ehdoista ei täyttynyt"

Suomen Palloliiton erotuomarijohtaja Jouni Hyytiä pitää Bobby Maddenin tuomitsemaa rangaistuslaukausta Italialle vääränä tuomiona. 

Suomi sinnitteli Italiaa vastaan 1–1-lukemissa, mutta joutui taipumaan 1–2-tappioon kyseenalaisten vaiheiden jälkeen. 

Laukaus osui Suomen Sauli Väisäsen käteen, ja skotlantilaistuomari Bobby Madden tuomitsi tilanteesta rankkarin käsivirheen takia. 

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä sanoi MTV Urheilulle, että pallon osuessa käteen erotuomarin pitää ottaa huomioon kolme eri seikkaa.

– Mikään niistä ei täyttynyt, joten rankkarille ei ollut perusteita, Hyytiä sanoi. 

Hänen mielestään Väisäsen käsi oli sääntöjen vaatimassa luonnollisessa peliasennossa. 

– Toiseksi pitää katsoa, että tekeekö pelaaja tilantessa itsestään isomman ja yrittää estää pallon kulun. Väisänen kääntyy laukaisutilanteessa peittämään, ja pallo osuu vartalon edessä olevaan käteen, hän kertasi. 

– Kolmas asia on etäisyys potkaisijaan. Tässä tapauksessa se oli erittäin lyhyt. Väisäsellä oli erittäin vähän aikaa reagoida. 

VAR olisi voinut auttaa

Videotuomarointijärjestelmä VAR on yleistynyt maailman huippusarjoissa, mutta EM-karsinnoissa se ei ole käytössä. Hyytiän mukaan videotarkastelu olisi voinut muuttaa tuomion. 

Madden oli Hyytiän mukaan itsekin todennut, että VAR olisi ollut tässä tilanteessa hyödyllinen. 

– VAR olisi varmasti muuttanut tuomiota, vaikka täytyy muistaa, että sielläkin on ihminen tuomitsemassa. 

Pelit seis vähäksi aikaa?

Rankkarituomiosta ei voi sinänsä tehdä protestia jälkikäteen, mutta sveitsiläinen erotuomaritarkkailija tekee ottelusta raportin, joka saattaa vaikuttaa 40-vuotiaan Maddenin tulevaisuuteen. Skotlannin liigassa tuomitseva Madden on tuominnut kansainvälisiä otteluita koko 2010-luvun. 

– Tuomarikielellä puhutaan suurimerkityksellisestä virheestä. Jos niitä tulee vaikka kaksi peräkkäin, ovat pelit seis vähäksi aikaa, Hyytiä taustoitti. 

Hyytiä muistutti kuitenkin, että Palloliitossa on nyt pakko elää tehdyn päätöksen kanssa. 

– Hyvä, että jatkopaikka on kuitenkin omissa käsissä. 

Lue myös:

    Uusimmat