Urheiluoikeuden professori: Sopupelit huippu-urheilun suurimpia uhkia

Julkaistu 13.12.2005 21:45(Päivitetty 13.12.2005 21:49)

Helsingin yliopiston urheiluoikeuden professorin Heikki Halilan mukaan sopupelit ovat tulevina vuosina yksi suurimmista ongelmista huippu-urheilun kannalta.

- Pitkällä tähtäimellä tilanne on se, että järjestäytyneen rikollisuuden takia tämä ongelma on vaarallisempi kuin doping, Halila sanoo STT:lle antamassaan haastattelussa.

Maanantain Ilta-Sanomien urheiluliitteessä IS Urheilussa uutisoitiin, että jalkapalloliigan joillekin pelaajille on maksettu rahaa ottelun lopputuloksen järjestämisestä. Lehden mukaan liigassa on pelattu tällaisia otteluita ainakin kolmen viime kauden aikana.

Lehden haastatteleman nimettömänä pysyttelevän pelaajan mukaan hänelle on maksettu tuhansia euroja oman joukkueensa tappion järjestämisestä. Hänen mukaansa toiminta on jatkunut jo vuosia.

Jalkapalloilun sopupeliskandaali vaikuttaa Halilan mielestä varsin monimutkaiselta, koska toistaiseksi julkisuudessa on esiintynyt vain nimettöminä pysyviä lähteitä sekä epäilyksiä, eikä sen enempää. Tämän perusteella olisi järkevää, että Palloliitto sekä jalkapalloliiga tekisivät lajin sisäistä tutkimusta seurakohtaisesti.

- On järkevää, että lajiliitto on käynnistänyt oman tutkimuksensa, aivan kuten pesäpallon sopupelitapauksessa. Tuolloin se johti poliisitutkintaan ja rikossyytteisiin. Kun tällainen epäilys on syntynyt, niin siinä ei voi vain levitellä käsiään ja todeta, ettei näyttöä löydy, Halila sanoi.

Professorin mukaan tapauksessa on monia mahdollisia seurauksia, mutta sopupelistä syytettäessä tapausta tutkittaisiin vedonlyöntipetoksena, joka puolestaan edellyttäisi poliisitutkintaa sekä rikossyytettä. Tällöin olisi saatava näyttöä arvioitavaksi, ennen kuin tapauksesta voisi kurinpitoseuraamuksia määrätä.

Halila tietää, mitä voisi käydä, vaikka yhtäkään henkilöä ei saataisi lopulta tapauksesta konkreettisesti vastuuseen.

- Yksi mahdollisuus on, että kulttuuriministeri vähentäisi valtionapua. Silloin olisi kysymys siitä, että pystyttäisiin osoittamaan, ettei olla toimittu valtion apuehtojen mukaisesti. Jos taas lajiliitto ei tähän suostu, niin silloin menetellään siten, että asia etenee hallintoriita-asiana hallintotuomioistuimeen, Halila totesi.

Sopupeliä harrastettu jo pidempään

Halila näkee, että sopupeliä on harjoitettu kotimaisessa urheilussa jo pidemmän aikaa. Hän viittaa mm. lokakuun loppupuolella IS Urheilun uutisoimiin väitteisiin siitä, että jalkapalloilussa on jo 1970-luvulla vaikutettu lahjonnalla otteluiden lopputuloksiin.

- Kunnianarvoiset henkilöt aivan muina miehinä kertoivat, että pelejä sovittiin. On mielestäni kummaa, että näillä henkilöillä ei ollut sen kummempaa moraalia jälkikäteen, Halila ruoti.

Suurimmat erot takavuosien tilanteeseen ovat tätä nykyä professorin mukaan uutisvälityksen erilaisuus sekä vedonlyönti, jonka taustalla on usein järjestäytynyt rikollisuus.

- Ulkomailla on todistettavasti pelaajille julistettu tappouhkauksiakin. On sanottu vain, että jos päästät niin tai niin monta maalia, päiväsi ovat luetut.

(MTV3-STT)

Veikkausliigan Walden: Kartoitamme yhä vaihtoehtoja
Maalivahti Sinkkonen: Rahasta ei keskusteltu
Lehti puolustaa Sinkkosen lahjushaastattelua
IS: Maalivahdeille tyrkytetty rahaa soputuloksista
Veikkaus ei harkitse liigasponsoroinnin katkaisemista
Palloliiton Hämäläinen vaatii lahjottua pelaajaa esille
IS: Veikkausliigan pelaajille maksettu tappion järjestämisestä
Palloliitto ja Veikkausliiga: Lahjonnan selvitys poliisille
Pelaajayhdistys: Lahjusskandaali selvitettävä
Jan Walden: Suomalaisen jalkapallon uskottavuus mitataan
Veikkausliigan lisenssivaatimuksiin "sopuilun" seurantavelvoite

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallo