Urheilulääkäri kommentoi jalkapallomaailman pysäyttänyttä tilannetta MTV:lle – Eriksenin sydän todennäköisesti pysähtyi

1:55

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäinen ottelu jalkapallon arvokisoissa keskeytyi dramaattisella tavalla. Tanskan joukkueen tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui kentän pintaan ottelun avauspuoliajan loppuminuuteilla.

Terveystalo Sportin urheilulääkäri Tapio Kallion mukaan tilanne näytti siltä, että Christian Eriksen sai todennäköisesti sydämestä johtuvan sydänpysähdyksen ja lyyhistyi siksi kentän pintaan.

– Se on tietenkin vakava tilanne, jos sydäntä ei saada käynnistettyä. Sen takia on tärkeää, että elvytys saadaan aloitettua nopeasti ja asianmukaisesti. Tässä tapauksessa näyttää siltä, että elvytys tuotti tulosta ja urheilija saatiin sairaalaan jatkohoitoon ja -tutkimuksiin, Kallio summaa.

Kansainvälisen televisiokuvan välityksellä nähtiin, kuinka lääkintähenkilöstö toimi ripeästi Eriksenin ympärillä. Kallion mukaan toiminta näytti asianmukaiselta ja samankaltaisiin tilanteisiin varaudutaan kaikissa urheilukisoissa.

– Äärimmäinen tilanne, jossa joku lyyhistyy kentälle ja tarvitaan elvytystoimenpiteitä, niin siihen on aina varauduttu, miten reagoidaan ja keitä menee paikalle. Se on semmoinen rutiini, joka on kaikille hyvin selvää, kun tällaiseen tilanteeseen joudutaan, Kallio sanoo.

Ammattilaisura vaakalaudalla

Christian Eriksenin tila on mediatietojen mukaan saatu vakautettua, eikä Kallion mukaan suurempaa huolta pitäisi enää olla.

– Nyt ei pitäisi olla enää suurta riskiä. Emme tietenkään tiedä tarkkaan, mistä on kysymys. Mutta yleensä erityisesti jalkapalloilijat ovat käyneet läpi tarkat terveystarkastukset. Se kuuluu rutiineihin erityisesti jalkapallossa. Mitään kovin vakavaa sydänvikaa hänellä ei voi olla, mutta jotakin piilevää voi tietenkin olla.

Eriksenin EM-kisaurakka on eittämättä ohi. Kallion mukaan vaakalaudalla saattaa olla urheilijan koko ammattilaisura. 

– Kysymys on siitä, mikä on lopulta aiheuttanut tämän tilanteen. Se saattaa merkitä sitä, että jatkossa joudutaan miettimään, että onko hän enää kykenevä sataprosenttiseen ammattilaisuraan. Se selviää sitten aikanaan jatkotutkimuksissa, Kallio arvioi.

Urheilulääkärin mukaan vastaanlaiset tilanteet ovat harvinaisia tällä tasolla.

– Näitä kuitenkin tapahtuu ja tilastollisesti näitä kirjataan jonkin verran maailmalla huippu-urheiluun liittyen, Kallio sanoo.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja