Urheiluhullu, näissä museoissa sinäkin viihdyt!

Matkailutoimittaja ja -kirjailija Hannu Tuominen vinkkaa Studio55.fin lukijoille kotimaasta löytyvät urheilumuseot.

Suomen Urheilumuseo

Tuskin on parempaa paikkaa Suomen Urheilumuseolle kuin 1952 kisoihin valmistunut Helsingin olympiastadion. Kahteen kerrokseen sijoitettu museo jakautuu suomalaisen urheiluhistoriasta kertovaan näyttelyyn ja olympiaosastoon.

Matti Nykäsen mitalikokoelma saatiin kansalaiskeräyksen avulla Urheilumuseon kokoelmiin. Nyt 42 mitalia on esillä museon parhaimmalla paikalla.

Suurin kaikista, Paavo Nurmi, on saanut arvoisensa kunniapaikan. Lasivitriinissä on runsaasti Nurmi-rekvisiittaa: Wäinö Aaltosen veistämä muotokuva, Amerikan matkojen varustelaukku, Nurmen käyttämä Turun Urheiluliiton kilpa-asu, sekuntikello ja Nurmen kullattu piikkari.

Jalkapallomuseo

Ei ole sattumaa, että jalkapallomuseo löytyy Valkeakoskelta. Tehdaskaupunki tunnetaan jalkapalloperinteistään. Valkeakosken kotimaiseen jalkapalloiluun keskittynyt erikoismuseo sijaitsee vanhan paperitehtaan tiloissa. Vuorineuvos Juuso Waldenin ansiosta puoliammattilaisuus oli Valkeakoskella mahdollista vuosia aikaisemmin kuin muualla Suomessa.

Hiihtomuseo

Lahti on oiva paikka hiihtomuseolle, ulottuvathan kaupungin talviurheilun perinteet 1900-luvun alkupuolelle. Hiihtomuseo jakautuu kahteen osaan. Perusnäyttely kertoo Suomen hiihtourheilun synnystä ja kehityksestä. Toisella, niin sanotulla toiminnallisella puolella, voi tutustua simulaattoreiden avulla eri talvilajeihin.

Suomen Jääkiekkomuseo

Suomen Jääkiekkomuseo on sijoitettu Tampellan vanhaan teollisuuskiinteistöön, Vapriikin sisätiloihin. Vierailu Jääkiekkomuseossa saa tuntemaan itsensä vanhaksi. Museon runsas esine- ja valokuvakokoelma esittelee suomalaisen jääkiekon historiaa ja sen kehittymistä kotimaan suosituimmaksi palloilulajiksi. Muutos on ollut niin nopea, että museon vanhimmat esineet, mailat ja luistimet, vaikuttavat hämmästyttävän tutuilta.

Lue myös:

    Uusimmat