Unohtiko pääministeri Twitter-tilinsä?

Suomen kärkipoliitikot eivät näytä innostuvan Twitteristä.

Internetin pikaviestipalvelu Twitterin suosio on jäänyt Suomessa matalaksi niin kansalaisten kuin poliittisten edustajiemme keskuudessa.

Twitter on Facebookin kaltainen sosiaalinen media, jonka käyttäjät voivat jakaa ajatuksiaan ja linkkejä tekstiviestiäkin lyhyemmillä pikaviesteillä. Merkittävimpään kilpailijoihinsa verrattuna Twitter on ominaisuuksiltaan karsitumpi - palvelu ei tue esimerkiksi pelejä. Valokuvat ja videot linkitetään erillisten palvelujen kautta.

Valtiojohdon huipulla ei ehdi nettiin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen twiittasi ensi kertaa vasta muutama viikko sitten. Ensimmäisessä pikaviestissään Halonen totesi: "Tulevaisuus tarvitsee tekoja nyt!"

Sittemmin Halonen on julkaissut vain muutaman pikaviestin. Yhdessä mainitaan YK-kokouksesta, toisessa antoisasta sienestysretkestä. Eilen Halonen twiittasi odottavansa innolla huomista Mongolian presidentin tapaamista.

Pääministeri Mari Kiviniemi sitä vastoin liittyi Twitteriin jo viime vuoden keväänä. Kiviniemi on kuitenkin mitä ilmeisimmin unohtanut käyttäjätilinsä - viimeisin päivitys on yli vuoden takaa. Henkilötiedoissakin Kiviniemi mainitsee tittelikseen hallinto- ja kuntaministerin.

Livertelyä ja nokittelua

Twiittaamista voidaan suomalaisittain kutsua myös 'livertelyksi'. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen näyttää mallia, miten livertely voi olla myös nokittelua:

- Olipas turhauttava kyselytunti, kun pääministeri ei vastannnut kysymyksiin. Miksi ei suurituloisia oteta mukaan lamatalkoisiin? Urpilainen liverteli muutama päivä sitten.

Urpilainen päivittää Twitter-tiliään melko säännöllisesti. Puoluejohtajista ylivoimaisesti uutterin on kuitenkin Vihreiden Anni Sinnemäki, joka on ehtinyt twiitata jo yli 400 kertaa.

Sinnemäen vastakohtana valtiovarainministeri Jyrki Katainen on mystisin twiittaava poliitikko: nolla merkintää, nolla seuraajaa - ja muilta käyttäjiltä salattu tili.

Mistä tunnistaa aidon poliitikon?

Katainen lienee varannut tilin suojautuakseen mahdollisilta valeprofiileilta.

Varoittavana esimerkkinä poliitikkona esiintymisestä toimii Mattivanhasen Twitter-tili, jonka käyttäjä leikkii entistä pääministeriä. Käyttäjä kuitenkin tunnustaa valehenkilöllisyytensä esittelytekstissään: "Suomen pääministeri. Tai ei ihan."

Matti Vanhanen ei olekaan ainoa politiikan kärkikaartilainen, joka on kääntänyt selkänsä yhdysvaltalaiselle yhteisömedialle. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja rkp:n Stefan Wallin eivät Twitteriä käytä. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen tekemisistä twiittaa puolueen tili.

Kansainvälisissä poliittisissa ympyröissä Twitterin käyttö on selvästi yleisempää. Esimerkiksi aidon Barack Obaman tunnistaa palvelun myöntämästä varmennettu-statuksesta.

Verified-status myönnetään julkisuuden henkilöille sopimuksen mukaan. Suomen poliitikoista tai muistakaan julkisuuden henkilöistä ei yksikään ole vielä saanut varmennetun profiilin leimaa.

Seuraa MTV3:n Uutisia Twitterissä.

Lue myös:

    Uusimmat