Unohtavat asioita tahallaan ja manipuloivat – Onko lähipiirissäsi passiivis-aggressiivinen henkilö? Näistä piirteistä tunnistat

Satunnainen passiivis-aggressiivinen lähestyminen elämän ongelmiin on täysin normaalia. Tosin joillekin ihmisille manipulointi ja epäsuora kommunikointi ovat elämäntapa.

Passiivis-aggressiivisuuteen taipuvat henkilöt jäävät usein huomaamatta työpaikalla ja sosiaalisissa suhteissa, sillä he piilottavat taitavasti vihamielisyytensä miellyttävän ulkokuoren alle.

Näistä yhdeksästä käyttäytymistavasta tunnistat passiivis-aggressiivisesti käyttäytyvät ihmiset.

1. He unohtavat asioita tahallaan

Passiivis-aggressiiviset tulevat mieluummin muiden silmissä nähdyksi poissaolevina kuin loukkaavina. Sen sijaan, että passiivis-aggressiivinen kollega kieltäytyy osallistumasta projektiin, hän väittää unohtaneensa deadlinen. Passiivis-aggressiivinen ystävä taas saattaa sanoa unohtaneensa tehdä varauksen suosittelemaasi ravintolaan, vaikka todellisuudessa hän ei halunnut mennä.

2. He sanovat ”kyllä”, vaikka heillä ei ole aikomustakaan pysyä mukana loppuun asti

Yrittäessään vaikuttaa miellyttäviltä, passiivis-aggressiiviset harvoin kieltäytyvät mistään. He saattavat jättää kutsun huomioimatta vain väittääkseen myöhemmin, ettei mitään kutsua ikinä tullutkaan. He usein hyväksyvät kasvokkain tehdyt kutsut rehvakkaasti, vaikka heillä ei olisi aikomustakaan saapua paikalle. Paetakseen velvollisuuksiaan he peruvat menon viime hetkellä vedoten sairauteen tai hätätilanteeseen.

3. He harrastavat selkään puukotusta

Passiivis-aggressiiviset ilmaisevat kyllä mielipiteitään, mutta eivät avoimesti. He valittavat mielellään kaikille muille, paitsi sille ihmiselle, joita heidän valituksensa koskee. Juoruilu ja selkään puukotus ainoastaan vahingoittaa ihmissuhteita eikä ratkaise ongelmaa.

Mikä passiivis-aggressiivinen käyttäytyminen?

Passiivis-aggressiivinen käyttäytyminen on usein tiedostamaton suojakeino, johon henkilö turvautuu kokiessaan omat vaikutusmahdollisuutensa elämässä vähäisiksi.

Passiivis-aggressiiviselle tyypillistä käyttäytymistä on epäluotettavauus, sarkasmi, vetäytyminen, läheisyyden välttely, sabotointi ja uhriksi tekeytyminen.

4. He ovat tarkoituksella tehottomia

Passiivis-aggressiiviset ovat itsepäisiä. Jos he eivät halua tehdä jotain, heistä tulee niin tehottomia kuin mahdollista vältelläkseen työn tekemistä. Sen sijaan, että passiivis-aggressiivinen myöntäisi olevansa ongelmissa projektin tai tehtävän kanssa, hän lykkää asian tekemistä tarkoituksella ja toivoo, että joku muu ottaisi asiasta vastuun.


5. He naamioivat mielipahansa hymyksi

Passiivis-aggressiivinen ei ilmaise vihaa tai tyytymättömyyttä avoimesti. Monilla heistä voi olla vuosien mielipaha ja katkeruus patoutuneena sisällään, jonka he piilottavat hymyn taakse. Olivat he kanssasi miten paljon eri mieltä tahansa, he taistelevat vaikuttaakseen ajatuksiasi tukevilta.

6. He ovat kostonhaluisia

Hymyilevän ulkoisen persoonansa alla piilee halu rankaista niitä, jotka ovat passiivis-aggressiivista satuttaneet. He saattavat kantaa kaunaa pitkäänkin niitä kohtaan, jotka ovat heidän mielestään kohdelleet heitä väärin. Passiivis-aggressiivisen kostojuonet ovat usein epäsuoria, kuten anonyymeja viestejä tai ikävän huhun levittämistä pitkin toimistoa.

7. He osoittavat opittua avuttomuutta

Passiivis-aggressiiviset eivät usko voivansa juuri vaikuttaa elämäänsä. Sen sijaan, että he yrittäisivät ratkaista ongelmiaan, he vakuuttelevat itselleen, että ”ei ole järkeä edes yrittää, en kuitenkaan onnistu” -mantraa. Passiivinen lähestyminen asioihin alistaa uusille vastoinkäymisille, joka tekee negatiivisista odotuksista itseään toteuttavia ennustuksia.

8. He välttelevät yhteenottoa niin kauan kuin mahdollista

Jopa silloin, kun passiivis-aggressiivinen on syvästi loukkaantunut, hän välttelee avointa yhteenottoa. Joskus he turvautuvat järjettömiin ilmauksiin, kuten ”Se on okei, ihan sama!” tai ”No jos et välitä tunteistani, ei sinun tarvitse tehdä sitä”. He antavat muiden kohdella itseään huonosti, eivätkä myönnä, jos heidän tunteitaan on loukattu.

9. He manipuloivat muita

Passiivis-aggressiivisten on vaikeaa pyytää haluamaansa, jolloin he turvautuvat manipuloiviin keinoihin saadakseen tarpeensa täytettyä. Passiivis-aggressiivinen ei kysy apua painavan laatikon kantamiseen, vaan valittaa ”rikon varmasti selkäni kantaessani tämän laatikon yksin yläkertaan”. He eivät välitä, vaikka heitä säälittäisiin - kunhan asia vain hoituu heidän toivomallaan tavalla.


Lue myös:

    Uusimmat