Unohda uskomus "Se Oikea tulee vielä eteen" – tai et koskaan löydä kumppania

Kuinka monesti olet saanut kuulla sanonnan "Se Oikea voi tulla minä hetkenä vastaan"? Totta kai voi, mutta silloin sinun pitää olla häntä myös vastassa. Jos kaipaat rinnallesi kumppania, älä vain jää kotiin.

Sinkkujen määrä kasvaa kasvamistaan. Osa haluaakin elää yksin, toiset puolestaan tuskastelevat kun ”Sitä Oikeaa” ei löydy.  Osa puhuu nirsoudesta, osa puolestaan hiljaisista sinkkumarkkinoista.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen on varoitellut aiemminkin sinkkujen nolla-ajasta, mutta mitä se on?

– Nolla-aika merkitsee sitä, ettei itse ole koskaan saatavilla uusiin, yllättäviin kohtaamisiin, vaikka halua parisuhteeseen olisi, Vaaranen kuvaa.

Tiesitkö?

Yksineläminen länsimaisena trendinä on voimakkaassa kasvussa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 18–29-vuotiaiden yksinasuminen lisääntyi 12 % 10 vuodessa.

Lapsettomien sinkkunaisten kotitalouksia  Suomessa vuonna 2011 oli 23 prosenttia kaikista kotitalouksista, kun osuus koko EU:ssa oli 17 prosenttia.

– Kyse on laajasta länsimaisesta sosiaalisesta liikkumisesta parisuhdenormista kohti yksinelämisen normia, Heli Vaaranen kuvaa.

– Henkilöt, jotka oikeasti haluaisivat löytää kumppanin, viettävät aikansa tilanteissa, joissa kumppanin löytämisen mahdollisuus on lähellä nollaa. Vanhempien mökillä, harrastuksessa, jossa ei tapaa uusia kiinnostavia ihmisiä, tyttöporukassa, poikaporukassa  – porukat eivät ota kontaktia ulkopuolisiin porukoihin. Tai työpaikalla, jossa on vain samaa sukupuolta olevia – tämä koskee heterosinkkuja, Vaaranen listaa.

Nykypäivän urakeskeisyys ja pienet piirit ovat myös osasyy siihen, että miksi sinkkuja on enenevissä määrin.

Yksineläjä voi toki haaveilla parisuhteesta tai perheen perustamisesta, mutta ei kuitenkaan liikauta eväänsäkään tai näe vaivaa unelmansa eteen.

Pitääkö nolla-ajasta sitten pyrkiä pois?

– Ei tietenkään, mutta on hyvä olla tietoinen omien toiveiden ja jokapäiväisten valintojen välisestä ristiriidasta. Ajatus ”se oikea tulee vielä eteen” ei pidä paikkaansa, sille ei ole mitään tieteellistä näyttöä, Vaaranen muistuttaa.  

– Jokainen vastaa itse omasta saatavuudestaan parisuhdemarkkinoilla.

Usein kuulee sanottavan, että sinkkuus johtuu siitä, että sinkku on nirso. Onko kyse tosiaan nirsoudesta?

– Nirsous, siis valikointi, kuuluu normaaliin parinvalintaan, ja valikointia harrastavat kaikki pariutujat, Vaaranen toteaa.

Vai voisiko kyse olla myös tästä?

Lue myös:

    Uusimmat