Unohda jo se torkkupeitto – nyt tuunataan huonekaluja!

Syksyllä mieli halajaa muutosta ja myös kodin sisustusta halutaan päivittää kynnyksellä olevaa pitkää talvea varten. Kun uusien torkkupeittojen tai tyynynpäällisten ostaminen ei enää inspiroi, on aika ottaa sivellin käteen ja alkaa tuunata kalusteita.

Syksyn tullen sisustukseen haetaan pehmeyttä sekä tekstiilein että värein. Sisustuksen värimaailma vaihtuu kesän ja kevään kirkkaista sävyistä murretumpaan ja lämpimämpään.

Jos ei halua ryhtyä massiiviseen kodin pintojen maalausurakkaan ja vaatehuonekin pullistelee jo peittoja ja koristetyynyjä sesongin kaikissa sävyissä, voi uuden ilmeen loihtia kotiinsa helposti tuunaamalla jonkin huonekalun, vaikkapa lipaston tai jakkaran, uuteen kuosiin. 

– Pieneen jakkaraan tai pöytään voi tehdä upeita ornamentteja tai vaikkapa maalata sen raidalliseksi teippejä apuna käyttäen, värisuunnittelija Taina Jyrkkärinne Teknokselta visioi.

Huonekalun uudistamisen suunnittelussa kannattaa huomioida kodin muu värimaailma. Esimerkiksi ajatonta musta-valkoista sisustusta on helppo piristää vuodenaikojen mukaan eri värein. Mitä on mahdollista toteuttaa ja millaisin valmisteluin, riippuu siitä, onko tuunattava kaluste uusi vai vanha.

– Vanhan kalusteen kohdalla kannattaa ottaa huomioon kalusteen aikakauden omat värit, ja jos mahdollista, kunnioittaa niitä, Jyrkkärinne muistuttaa.

Aloita sapluunalla

Helpoiten kalusteen ilme uudistuu sapluunaa käyttämällä. Sapluunoja voi ostaa valmiina, mutta sellainen on myös helppo tehdä itse.

– Netistä voi tulostaa haluamansa kuvan joko suoraan piirtoheitinkalvolle tai sitten paperille, josta sen voi kopioida kalvolle. Halutessaan sapluunan voi myös piirtää itse. Sitten kuva leikataan kalvosta, kalvo kiinnitetään maalattavalle pinnalle ja töpötellään maalia sapluunasiveltimellä, superlonpalasella tai vaikka meikkisienellä kuvan päälle, Jyrkkärinne kertoo.

Töpöttely on hyvä tehdä ohuelti ja toistaa ainakin kahdesti mieluummin kuin sutia kerralla paksu kerros maalia.

Himmeä on turvallinen valinta

Tuunausmaaliksi kannattaa valita maalausmukavuuden vuoksi vesiohenteinen kalustemaali.

– Vesiohenteiset maalit ovat lähes hajuttomia ja helppokäyttöisiä, eikä niistä haihdu haitallisia liuottimia.

Kuten maaleissa yleensä, myös kalustemaaleissa kiiltoasteita on useita. Korkeakiiltoinen pinta on helpompi pitää puhtaana, mutta toisaalta sormenjäljet näkyvät siinä helpommin kuin himmeässä.

– Kiiltoasteen valinta on myös taitokysymys: aloittelijalle suosittelen himmeää maalia, koska siinä työsaumat eivät näy yhtä selvästi kuin kiiltävässä maalipinnassa. Ja miksei eri kiiltoasteita voi yhdistääkin: lipaston rungon voi maalata himmeällä ja laatikoiden etulevyt kiiltävällä, Jyrkkärinne ehdottaa.

Taitojen ja varmuuden karttuessa sapluunamaalauksen voi yhdistää vapaalla kädellä maalaamiseen. Esimerkiksi kauniiseen sapluunakukkaan voi lisätä siveltimellä maalaten lehtiä tai tuoda siihen kolmiulotteisuutta varjostuksin ja yksityiskohdin.

Ajan patinaa

Kalustetuunauksen ei aina myöskään tarvitse tarkoittaa uutta ja sileää pintaa.

– Ajan patinaa saa uuteenkin kalusteeseen maalaamalla se ensin vaikka yksiväriseksi ja hiomalla lopuksi pinta vanhan näköiseksi. Kalustetuunauksessa vain mielikuvitus on rajana, Jyrkkärinne kannustaa.

Lähde: Teknos

Lue myös:

    Uusimmat