Mainos

Unkarissa äänestetään paikallisvaaleissa – oppositiopuolueiden johto haluaa Budapestin pormestarikisaan Istanbulin kaltaisen lopputuloksen

2:23
Pääministeri Antti Rinne tapasi kuun vaihteessa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin ensimmäistä kertaa kahden kesken. Janne Puumalainen raportoi Budapestistä

Unkarissa valitaan tänään paikallisvaaleissa niin pormestarit kuin muutkin paikallistason päättäjät seuraaviksi viideksi vuodeksi.

Viime vuosina oppositiopuolueet eivät ole juuri onnistuneet horjuttamaan oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen valtaa, mutta nyt riitaiset puolueet ovat joillakin alueilla kyenneet sopimaan yhteisistä ehdokkaista.

Pääkaupungissa Budapestissa "kapinaliikkeen" keulakuva on 44-vuotias Gergely Karácsony, joka voitti oppositiopuolueiden järjestämän esivalinnan yhteisestä pormestariehdokkaasta. Karacsonyn tavoitteena on päihittää Budapestin istuva pormestari István Tarlós, jolla on pääministeri Viktor Orbánin tuki.

Karacsony edustaa punavihreää Dialogi-puoluetta ja on budapestilaisen Zuglon kaupunginosan johtaja. Kyselyissä ehdokkaiden suosio on jakautunut tasaisesti.

Oppositiojohtajat toivovat, että Karacsony voi toistaa Istanbulin tapahtumat. Aiemmin tänä vuonna oppositioehdokas Ekrem Imamoglu voitti pormestarivaalissa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tukeman ehdokkaan.

Astuttuaan valtaan vuonna 2010 Orban muutti vaalilakeja niin, että opposition on entistä vaikeampaa pärjätä Fidesziä vastaan. Muutosten vuoksi oppositio on jatkuvasti kokenut häviöitä monissa eri vaaleissa, vaikka noin puolet äänestäjistä onkin antanut äänensä muille kuin Orbanin puolueelle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja