Mainos

Viktor Orbánille harvinainen takaisku: opposition ehdokas Karacsony voitti Budapestin pormestarinvaalin

Unkarissa oppositio ylsi paikallisvaaleissa yllätystulokseen, kun sen ehdokas Gergerly Karacsony suuntasi pääkaupunki Budapestin pormestarivaalin voittoon.

Kyseessä oli myös ensimmäinen vaaleissa koettu takaisku maan pääministeri Viktor Orbánille sitten vuoden 2010, kun hän nousi valtaan. Orbán muutti valtaan astuttuaan vaalien sääntöjä siten, että opposition on ollut entistä vaikeampaa pärjätä pääministeripuolue Fidesziä vastaan.

Kun noin 89 prosenttia äänistä oli laskettu, oli Karacsony kerännyt niistä noin 50 prosenttia. Valtapuolue Fidesziä edustava istuva pormestari Istvan Tarlos oli puolestaan kerännyt 45 prosenttia äänistä. Pääministeri Orban tuki vuodesta 2010 Budapestin pormestarina toiminutta Tarlosia.

Tarlos onnitteli 44-vuotiasta haastajaansa puhelimitse, kertoi Karacsonyn edustaja uutistoimisto AFP:lle.

–  Hallitus kunnioittaa Budapestin asukkaiden päätöstä, kommentoi puolestaan hallituksen edustaja paikalliselle medialle.

Karacsony oli aiemmin verrannut Budapestin pormestarinvaaleja Istanbulin maaliskuisiin pormestarinvaaleihin. Kyseisissä pormestarivaaleissa oppositioehdokas Ekrem Imamoglu voitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tukeman ehdokkaan.

Opposition yhteisehdokkaat ylsivät voittoon muuallakin

Viime vuosina oppositiopuolueet eivät ole juuri onnistuneet horjuttamaan oikeistopopulistisen Fidesz-puolueen valtaa, mutta nyt riitaiset puolueet kykenivät joillakin alueilla sopimaan yhteisistä ehdokkaista. Punavihreää Dialogi-puoluetta edustava budapestilaisen Zuglon kaupunginosan johtaja Karacsony nousi "kapinaliikkeen" keulakuvaksi, kun hän voitti oppositiopuolueiden järjestämän esivalinnan yhteisestä pormestariehdokkaasta.

Opposition yhteisiä ehdokkaita ylsi voittoon myös muualla kuin pääkaupungissa.

–  Nämä vaalit osoittavat, että opposition yhteistyö toimii. Oppositio sai parhaan tuloksensa vuosiin tällä uudella strategialla, kertoi analyytikko Andras Biro-Nagy.

Paikallisvaaleissa valittiin niin pormestareita kuin muitakin paikallistason päättäjiä seuraaviksi viideksi vuodeksi. Vaalit nähtiin testinä opposition uudelle strategialle, joka voisi tarjota keinon haastaa Orban maan seuraavissa parlamenttivaaleissa vuonna 2022.

–  Budapest on iso voitto, mutta läpimurto useissa muissakin kaupungeissa on yhtä tärkeää, Biro-Nagy sanoi.

–  Tämä on ensimmäinen halkeama Orbanin järjestelmässä, ja näyttää taatulta, että sama strategia jatkuu vuodelle 2020.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja