Uniper joutui avaamaan kaasun talvivarastot jo nyt – talven tilanne kysymysmerkki

Ministeri Tuppurainen suorassa haastattelussa –  mikä on Suomen viesti kriisi-Uniperille? 3:20
Katso myös: Ministeri Tuppurainen oli suorassa haastattelussa eilen – mikä on Suomen viesti kriisi-Uniperille?

Fortumin tytäryhtiö Uniper on joutunut avaamaan käyttöön kaasun talvivarastot. Talvihanojen aukaiseminen keskellä kesää lisää riskiä, että Saksalla ei ole tarpeeksi varantoa silloin, kun se eniten sitä tarvitsee.

Saksalainen energiajätti Uniper on alkanut toimittaa kaasua asiakkaille talvivarastoistaan Venäjän katkaistua toimitukset. Asiasta kertoo talousuutistoimisto Bloomberg.

Toimi tuo yhtiölle kaivattua käteistä, mutta aiheuttaa osaltaan painetta Uniperin pelastamiseksi. Neuvottelut ovat olleet vaikeita.

–Toimitamme parhaillaan kaasua omista varastoistamme palvellaksemme asiakkaita ja varmistaaksemme likviditeettiä, yhtiö totesi.

Eurooppalaiset energiayhtiöt varastoivat kaasua yleensä kesällä ja käyttävät polttoainetta talvella, kun lämmitystarve kasvaa. Kaasuvarastojen hanojen aukaiseminen keskellä kesää lisää riskiä siitä, että Saksalla ei ole tarpeeksi varantoa silloin, kun se eniten sitä tarvitsee.

Miljoonia euroja tappioita päivässä

Uniper tekee mediatietojen mukaan tappiota kymmeniä miljoonia euroja päivässä. Yhtiö joutuu hankkimaan kaasua korkeaan markkinahintaan, mutta korkeita hankintahintoja ei ole kuitenkaan voitu viedä kaasuasiakkaiden sopimuksiin.

Fortum varoitti eilen torstaina, että Uniperin tappiot kasvavat kiihtyvällä vauhdilla, mikäli ongelmat kaasutoimituksissa pitkittyvät entisestään ja kaasun hinnat jatkavat nousuaan.

Fortum kertoi jatkavansa keskusteluja Saksan hallituksen kanssa löytääkseen ratkaisun, jolla Uniperin taloudellinen vakavaraisuus ja liiketoiminnan riskien hallinta voidaan varmistaa.

Fortum omistaa 78 prosenttia Uniperista. Suomen valtio omistaa Fortumista 51 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat