Mainos

UNHCR: Kosovon pakolaiset ihmiskilpinä

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi tänään, että noin 50000 pakolaista joutuu edelleen elämään taivasalla säiden armoilla Jugoslaviaan kuuluvassa Kosovossa. Pakolaisilla ei ole juuri minkäänlaista suojaa eikä myöskään ruokatarvikkeita.

UNHCR:n Belgradin-toimiston johtaja Margaret O'Keeffe syytti Kosovon albaanikapinallisten UCK-liikettä siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä. Kaikkiaan kodeistaan on joutunut lähtemään Kosovossa yli neljännesmiljoona ihmistä. Nato-maat, jotka ovat tähän asti turvautuneet matalan profiilin diplomatiaan, muistuttivat tänään, että ne harkitsevat yhä sotilaallista väliintuloa Kosovon kriisin ratkaisemiseksi. Naton piirissä epäillään, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on käyttänyt hyväkseen lännen kärsivällisyyttä ja tehostanut parin viime kuukauden aikana hyökkäystoimia Kosovon kapinallisten kukistamiseksi.

Naton edustaja kertoi tänään, että Ranskan ja Britannian luonnostelema uusi päätöslauselma Milosevicin painostamiseksi esitellään YK:n turvallisuusneuvostolle lähipäivinä. Siinä tuomitaan serbijoukkojen voimankäyttö ja luetellaan joukko ehtoja, jotka Milosevicin tulisi täyttää lähiviikkojen aikana.

Britannia liittyi tänään myös EU-maiden sopimukseen, joka kieltää Jugoslavian lentoyhtiön JAT:n lennot EU:n alueelle. Britannia oli alun perin halunnut lykätä lentokiellon voimaanastumista vuodella, mutta päätti nyt liittyä sopimukseen viipymättä Jugoslavian painostamiseksi.

(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.