Unelmana pienempi sähkölasku? Näin vähennät energiakulutusta arjen pikkupuuhissa!

Monessa kodissa lämmityskustannukset nielaisevat leijonanosan sähkölaskusta, mutta myös pyykinpesu, valaistus ja astianpesukone tekevät oman osansa. Kokosimme yhteen vinkkejä arkeen, joiden avulla saat pienennettyä sähkönkulutustasi.

1. Laske lämpöä

Pidä huoli ettet tuhlaa turhaa rahaa kodin lämmityskuluihin, lämmittämällä kotiasi enemmän kuin oikeasti tarvitsisi. Laske siis huonelämpötilaa muutamalla asteella, ja säästät sähkölaskussa. Viileämmässä lämpötilassa myös nukut paremmin kuin liian lämpimässä asunnossa.

2. Pese ikkunat ja säästä sähkölaskussa

Helpoin keino vähentää valaistuksen tarvetta on ikkunoiden peseminen. Ajan mittaan ikkunoiden pinnalle kertyvä pöly ja lika estävät valon pääsyn sisälle ja voivat näin viedä valon tehosta jopa huikeat 40 prosenttia. Vähennetty valaistus on yhtä kuin pienempi sähkölasku.

3. Pidä huolta jääkaapista

Kylmälaitteiden energiankulutus voidaan pitää kurissa huolehtimalla siitä, että niissä on oikeat lämpötilat. Myös kylmälaitteiden ilmankierron on oltava riittävä. Kerran vuodessa tulisi puhdistaa kylmälaitteiden ovien tiivisteet ja jääkaapin takana oleva ritilä. Myös pakastin tulisi muistaa sulattaa riittävän usein. Kylmälaitteiden oikeaoppisella hoidolla voidaan säästää jopa noin 20 prosenttia kylmäkaapin energiankulutuksesta.

4. Valitse valaistus huolella

Valaistuksen osuus kotien energiankulutuksesta on kaiken kaikkiaan jopa noin neljännes. Kiinnitä siis huomiota oikeanlaisten valaisinten ja lamppujen valintaan ja sijoitteluun asunnossasi. Lamppujen wattimäärän lisäksi on hyvä vertailla myös valon määrän ilmoittavia lumen-lukuja.Yleisvalon tuojaksi paras vaihtoehto lienee tehokas mutta energiaa niukasti kuluttava energiansäästölamppu.

5. Sammuta turhat valot

Ehdottomasti helpoin tapa säästää sähköä päivittäisessä arkielämässä on sammuttaa turhat valot. Sammuta valot siis aina poistuessasi huoneesta, ja käytä valoisaan vuodenaikaan hyväksi ikkunoista tulvivaa auringonvaloa.

6. Asettele huonekalut oikein

Harva meistä tulisi ajatelleeksi että huonekalujen asemointi asunnossa voi vaikuttaa siihen kuinka paljon kotia tarvitsee lämmittää. Älä sijoita sohvia, kirjahyllyjä tai muita suurikokoisia kalusteita suoraan lämpöpatterin eteen, sillä ne estävät näin lämmön siirtymisen huoneeseen. Asemoimalla huonekalusi uudelleen voit siis säästää lämmityskustannuksissasi.

7. Älä lämmitä saunaa sataan asteeseen

Saunaa ei kannata jatkuvasti lämmittää sataan asteeseen, vaan pyrkiä pitämään lämpö sen sijaan 70–80 asteessa. Aina lämmittäessäsi saunan sataan asteeseen, energiankulutus lisääntyy jopa noin 20–30 prosenttia.

8. Siivoa hieman harvemmin

Mitä harvemmin sinun tarvitsee kotonasi siivota, sitä vähemmän käytät energiaa ja sitä pienempi on myös sähkölaskusi. Siivouksen tarvetta voi vähentää valitsemalla sisustukseen kestäviä ja helppohoitoisia materiaaleja jotka keräävät mahdollisimman vähän pölyä. Vähiten pölyä kerääviä ja sitä ympärilleen levittäviä kankaita ovat sileäpintaiset ja tiiviit tekstiilit, kuten satiinisidoksiset kankaat. Huonekaluissa helppohoitoisimpia materiaaleja ovat erityisesti nahka ja keinonahka, jotka voi pyyhkäistä puhtaaksi kätevästi kostealla liinalla.

9. Sulje laitteet ja irrota laturit

Aina kun lähdet pois kotoa, irrota jatkojohdot seinästä tai sammuta sähkölaitteet kytkimestä, jolloin valmiussähköä ei kulu. Myös kaikki laturit kannattaa irrottaa seinästä silloin kun et niitä käytä. Laitteen tietää kuluttavan sähköä, mikäli se lämpiää tai siinä on merkkivalo.

10. Pyykkää paremmin

Pyykinpesuun kuluu runsaasti vettä ja sähköä. Käytä korkeita pesulämpötiloja ja esipesua vain tekstiilin sitä vaatiessa. Sähkönkulutus puolittuu, kun muutat pesulämpötilan 60 asteesta 40 asteeseen. Hyödynnä eko-ohjelmia, jolloin vähennät veden ja sähkön kulutusta huomattavasti.

Älä koskaan pese puolityhjiä koneellisia pyykkiä, vaan pidä huoli siitä että pesukoneesi on aina riittävän täynnä. Muista myös, että koneellinen kuivaus kuluttaa aina enemmän energiaa kuin itse pyykinpesu. Kuivata pyykki siis ulkona auringonpaisteessa, tai kuivaustelineessä asunnossasi aina kuin mahdollista.

Lähteet: fortum.fi, motiva.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat