Unelmana oma koti? Laske täällä paljonko se maksaa!

Paljonko maksaa energiatehokkaan talon rakentaminen? Entä remontoiminen? Syötä tiedot unelmatalosta netin TaloPeliin ja anna ilmaisen ohjelman laskea summat.

Oma tontti on haussa, sille suunnitellaan puolitoistakerroksista taloa. Netti auki, aloitetaan suunnittelu saman tien. Tarkoitus on rakentaa talo Uudellemaalle, puolitoista kerrosta, neliöitä 150. Budjetti on 300 000 euroa. Sillä tulisi saada keittiö, olohuone, makuuhuone ja lapsille omat huoneet. Ja sauna. Olohuoneeseen reilusti neliöitä, klikataan 30, makuuhuoneissa pärjätään pienemmillä, 12 neliötä. Talopelissä näkee selvästi, miten neliöiden lisääminen nostaa rakentamisen kustannuksia.

Sarake sarakkeelta käydään läpi kaikki rakentamiseen liittyvä materiaaleista esimerkiksi siihen, paljonko olemme itse valmiita urakoimaan rakennustyömaalla. Yläreunan luku kertoo, miten paljon olemme hummanneet budjetistamme. Kun laskelma on valmis, meillä on realistinen käsitys kustannuksista. Se kannattaa printata ja ottaa mukaan, kun lainasta lähtee neuvottelemaan pankkiin.

Budjetoitu summa tulee yllättävän äkkiä vastaan. Tämän tietää myös pelin suunnittelusta ja kehittämisestä vastaavan Visual computing -yhtiön toimitusjohtaja Petri Jyrkkä.

– TaloPelin tarkoitus on auttaa talon hankintaa suunnittelevia ihmisiä ymmärtämään rakentamista ja selvittämään, miten realistisia unelmat ovat. Tärkeä osa peliä on energiatehokkuus. Kun talo suunnitellaan huolellisesti ja energiataloudellisesti, vältytään rakennusvaiheessa yllätyksiltä ja ylimääräisiltä kustannuksilta. Pelin tulokset toimivat arkkitehdin ja muiden suunnittelijoiden ohjeistuksena ja lähtötietoina.

Tärkeä energiatehokkuus

Uudet rakentamismääräykset tulevat voimaan heinäkuun alussa. Ne kiristävät nykyistä energiamääräystasoa noin viidenneksellä. Uusissa taloissa kokonaisenergiankulutukselle tulee yläraja, E-luku. Rakennuslupa jää saamatta, jos energiamääräykset eivät ole jo suunnitelmissa kunnossa. Rakentajan pitää siis suunnitella huoneet, rakenteet, lämmitys ja ilmanvaihto niin, että kulutus jää alle vaaditun rajan.

E-luvun yläraja riippuu talosta. Pientalossa ratkaisevaa on pinta-ala.

– Suuremmassa talossa energiankulutus on suurempi kuin pienemmässä talossa ja siten myös vuosittaiset energian kustannukset. Siksi talon huonetilojen tarkoituksen ja tarpeen mukainen koko on tärkeää miettiä. Hukkaneliöt ovat suurinta rahan ja energian tuhlausta.

– Mutta kaikki talon ominaisuudet vaikuttavat energiatehokkuuteen, jopa talon kerrosten määrä, huoneiden korkeus ja talon muoto, Jyrkkä sanoo.

TaloPeli on ollut verkossa vuodesta 2004, ja sitä on kehitetty kaiken aikaa. Se on päivitetty vastaamaan kuluvan vuoden rakentamismääräyksiä, ja siinä on mukana myös E-luvun optimointi.

Rakentaja näkee TaloPelissä hyvin konkreettisesti, kuinka paljon esimerkiksi eristekerroksen lisääminen maksaa. Ohjelma laskee samaan aikaan, paljonko talon lämmitys maksaa vuodessa. Mitä paremmin energiatehokkuuden ottaa huomioon, sitä pienemmäksi lämmittäminen käy. Eristäminen maksaa itsensä yllättävän nopeasti takaisin.

Eikä näköpiirissä ole, että energian hinta yhtäkkiä alkaisi huimasti laskea.

Uutuutena remonttilaskuri

Kesän asuntomessuilla Tampereella julkaistaan remonttilaskuri remontoijaa varten. Sen avulla pääsee laskemaan, mitä korjaukset maksavat ja miten talon korjaaminen vaikuttaa energiatehokkuuteen.

Remontoijan kannattaa selvittää esimerkiksi, mitä paksumpi mineraalivillakerros vinttiin maksaisi – samoinkuin se, kuinka pian paksu eriste maksaisi itsensä takaisin.

Remonttilaskuri tulee myöhemmin keväällä Suomen Asuntomessujen sekä TaloPelin sivuille. www.talopeli.fi

Lähde: Asuntomessut

Teksti : Kirsi Riipinen

Kuvat: Visual Computing Oy/ Zach Stovall, MTV3

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat