Unelma normaalista juhannuksesta elää – miten keskikesän juhlaa uskaltaa juhlia? Husin johtajaylilääkäriltä hyviä uutisia

3:47
Katso myös: Pääkaupunkiseutu siirtyy takaisin kiihtymisvaiheeseen – HUS:n Markku Mäkijärvi kertoo, miten rajoituksia aiotaan höllentää.

Juhannusta voidaan päästä viettämään kohtalaisen normaaliin tapaan, arvelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Koronan aikana jokaisesta suuremmasta juhlasta on jouduttu udella terveysviranomaisten suosituksia. Suomalaisten silmissä juhannusta rakkaampia juhlia ei montaa ole. Millaisin varatoimenpitein yöttömälle yölle voi tällä kertaa kilistellä, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi?

– Siltä tämä näyttää, että nyt siirrytään aika normaaliin kesämoodiin Suomessa, Mäkijärvi sanoo.

– Mutta ollaan silti varovaisia ja maltillisia. Virusta on kuitenkin vähäisessä määrin edelleen liikkeellä. Tartunnan voi saada varsinkin, jos ei ole rokotusta, Mäkijärvi jatkaa.

Pääkaupunkiseudullakin häämöttää perustaso

Mäkijärvi toivoo, että Suomen tasolla pahasti koronasta kärsineellä pääkaupunkiseudullakin on mahdollista siirtyä jopa perustasolle lähiaikoina.

Pääkaupunkiseudun koronarajoituksia puretaan ensi viikolla 15. päivä kesäkuuta alkaen, koska alueen epidemiatilanne on laskenut koronan leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Ravitsemusliikkeitä koskevien rajoitusten kevennykset on tosin tarkoitus saada voimaan jo perjantaina, sosiaali- ja terveysministeriö tviittaa.

Onko mahdollista, että pääkaupunkiseutu siirtyisi perustasolle jo kahden viikon kuluessa, jos kehitys jatkuu nykyiseen malliin, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi?

– Se olisi paras mahdollinen vaihtoehto, jota me kaikki varmasti toivomme. Mutta meidän täytyy nyt seurata, miten epidemia tästä kehittyy, kun rajoituksia lähitulevaisuudessa kevennetään.

Viime aikoina tartuntaluvut ovat kehittyneet hyvään suuntaan.

– On syytä olettaa, että kehitys jatkuu myös lähipäivinä suotuisena.

Mäkijärven mukaan ”kaikki vanhat kunnon koronaohjeet” ovat silti yhä käypiä.

– Maskin käyttö, käsihygienia ja tietynlaisen etäisyyden pitäminen varsinkin, kun kyse ei ole lähipiiristä tai kun on enemmän ihmisiä koolla, on erittäin suositeltavaa, Mäkijärvi muistuttaa.

Salminen: Turvallisempaa pienemmällä porukalla

MTV Uutiset Live esitti pari päivää sitten myös THL:n johtajalle Mika Salmiselle kysymyksen juhannuksen juhlimisesta.

– Juhannuksena ei ehkä täyttä lomaa saada (koronasta) maailman tasolla, mutta Suomessa tilanne näyttäisi olevan varsin rauhallinen, Salminen totesi tuolloin.

Salminen sanoo, että juhlan vietto onnistuu Suomessa lähes normaalisti, mutta turvallisempaa olisi kokoontua pienemmällä joukolla kuin perinteisesti. Hänen mukaansa lähipiirin kanssa tapaaminen on turvallisinta. 

– Suosittelen viettämään juhannusta niin lähellä normaalia kuin mahdollista, mutta toki on hyvä, olosuhteista riippuen, pitää porukka pienempänä kuin normaalisti. Tietysti, jos meidän tilanteemme on vielä paljon parempi kuin nyt, niin ehkä silloin ei tarvitse miettiä tätä koronaa niin hirveästi.

6:28
Milloin koronasta päästään kokonaan eroon? THL:n Salminen vastaa yleisökysymyksiin

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja