Unelma Hollywoodista ajoi jättivelkoihin

Dokumentaristi Michael Franck on kohdannut työnsä kautta sekä taloudelliset karikot että monet mielenkiintoiset ihmiset. Yrittäjyyden nimeen vannova mies uskoo, että vaikeudet kasvattavat.

Michael Franck kiinnostui jo nuorena miehenä yhteiskunnallisista asioista. Hän aloitti vaikuttamisen kunnallispolitiikassa 1970-luvulla ja jatkoi osaamistaan Yleisradion ajankohtaistoimittajana. Lopulta hän perusti oman tuotantoyhtiön.

1980-luvun loppupuolella Franck ajautui hetkeksi viihteellisempään suuntaan. Hän lähetti iranilaisen työtoverinsa Hollywoodiin avustamaan animaatiostudion pystyttämisessä ja tapaamaan tuntemiaan animaation ammattilaisia.

− Kun Hassan oli tavannut joitakin alan ammattilaisia, puhelimeni soi. Hän sanoi, että vaikka jumala neuvoisi meitä olla menemättä Hollywoodiin, niin meidän on muutettava tänne projektin kanssa, Franck muistelee.

Franckin tarkoitus oli työstää animaatioelokuva, joka yhdistäisi hahmoja kahdesta kulttuurista: Tuhannen ja yhden yön tarinoita -satukokoelmasta tutusta merenkulkija Sinbadista sekä Kalevalan Ainosta. Kunnianhimoinen hanke osoittautui kohtalokkaaksi siirroksi.

− Rahoitus oli kunnossa ja työ eteni, kunnes kaksi suomalaista päärahoittajaa kaatui Suomeen iskeneeseen 90-luvun alun lamaan. Rahat yksinkertaisesti loppuivat, Franck kertoo.

Vaikeudet vahvistavat

Franck lähti Yhdysvaltoihin ennen kaikkea yrittäjänä, tavoitteenaan järjestää muillekin töitä. Animaatiohankkeen kaatuminen oli suuri pettymys. Franck vietti alamäestä huolimatta yhteensä viisi vuotta Hollywoodissa.

− Konkurssi oli kasvun paikka. Välillä asuin autotallissa. Lopulta halusin palata Suomeen jo lasteni vuoksi.

Vaikka tähtitehdas jäi taakse, kaatunut animaatiohanke varjosti Franckia vielä vuosia.

− Sain tietenkin kuulla pitkään kommentteja epäonnistumisestani. Henkilökohtainen saneerausohjelma jäi erittäin pitkäksi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että mikä ei tapa, vahvistaa, Franck painottaa.

Enää Yhdysvaltojen valloitus ei kummittele dokumentaristin mielessä.

− Elämässä ei voi katsoa liikaa taakse, Franck sanoo.

Perheyritys on voimavara

Yhdysvaltojen vuodet ovat vain pieni osa Franckin uraa. Hän on sittemmin palannut ohjaamaan ja tuottamaan dokumenttielokuvia, joista useat ovat saaneet sekä kotimaista että kansainvälistä tunnustusta.

Helmikuussa MTV3:lla alkaa viikottainen Menestyksen takana -sarja. Se on jatkoa viime vuosina nähdyille sarjoille Suvussa on yritystä, Jättiläisten synty ja Brändin takana.

− Menestyksen takana valottaa yrittäjätarinoiden ja muun muassa eri perheyritysten kautta Suomen nousua Euroopan köyhimmästä päästä maailman teknistalouden kärkeen, Franck kertoo.

Myös Franckin oma tuotantoyhtiö on perheyritys. Vaimo hoitaa toimitusjohtajan virkaa. Lisäksi Franckin kaksi vanhinta poikaa työskentelevät yrityksessä.

− En vie töitä kotiin, vaan kodin töihin, Franck maalailee.

Vauvatkin viihtyvät työpaikalla

Franck tuli ensimmäistä kertaa isäksi vain parikymppisenä nuorukaisena. Hänellä on aikuisten poikiensa lisäksi 6-kuinen poikavauva. Lisäksi Franck on alle puolivuotiaan vauvan isoisä.

− Välillä kummatkin vauvat ovat yhtä aikaa toimistolla möykkäämässä. Meteliä riittää, Franck kuvailee perheen tiivistä yhteiseloa, joka saattaa koetella työtovereiden hermoja.

Franck sanoo, että yritysnäkökulmaa ei ole pidetty tärkeänä yhteiskunnassa, vaikka Suomea on rakennettu vuosikymmenien ajan rohkeiden yrittäjien kautta.

− Yrittäjyydessä on iso juttu se, että osaa motivoida ihmisiä ja ymmärtää suhteensa ympäröivään yhteiskuntaan, Franck toteaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat