Ullakolta lisää tilaa asumiseen

Vanhan talon ullakolla on usein tilaa, jonka käyttöön ottaminen antaa kaivattua väljyyttä asumiseen. Lisärakentaminen ullakolle on jopa verrattain helppoa; tehdään puurunko, eristetään katto, lattia ja seinät ja pinnoitetaan esimerkiksi rakennuslevyillä sekä rakennetaan turvallinen portaikko.

Vanhan kylmän ullakon saa käyttökelpoiseksi käyttötilaksi helposti lisäeristämällä. Eristys joudutaan tekemään tällöin kattotuolien palkkien väliin. Eristyksessä kannattaa käyttää mahdollisimman ohuita lämmöneristeitä, jotta huonekorkeus säilyy mahdollisimman suurena. Lisäksi on huolehdittava, että lämmöneristekerroksen ja vesikatteen väliin jää riittävä tuuletusväli.

Uuteen asuintilaan on myös muistettava tehdä toimiva ilmanvaihto. Ohuella rakenteella saadaan ullakkohuoneisiin lisää leveyttä kattokaltevuudesta riippuen noin metri enemmän paksuun rakenteeseen verrattuna. Huoneistotilan lisäys on siten 10 m pitkässä rakennuksessa noin 10 m2.

Rakennusluvan huoneistoalaksi lasketaan vähintään 1,6 m korkeat asuintilat. Lisätilan rakentaminen vaatiii rakennusluvan, jos ullakolle tehdään asuinhuoneita eli tätä korkeampia tiloja. Toimivaa tilaa saadaan, kun huonekorkeus on yli kaksi metriä. Toki esim. vuoteita ja lipastoja voi sijoittaa matalampaankin tilaan. Sen sijaan tilan käyttöönotto ja lämmöneristäminen sinänsä eivät vaadi lupia. Jos kyse on asunto-osakeyhtiöstä, tarvitaan muiden osakkaiden suostumus ja yhtiökokouksen päätös.

Ullakkohuoneen tavanomaiset rakenteet

Ullakkohuoneen katon eristepaksuus joudutaan lähes aina valitsemaan käytettävissä olevan tilan mukaan. Määräävänä tekijänä on huonekorkeus. Eristepaksuudessa pitäisi kuitenkin päästä vähintään 250 millimetriin. Työ joudutaan normaalisti tekemään sisältä päin. Tuuletusvälin tulee avautua kaikista kattotuoliväleistä katon harjakolmioon, josta tuuletus hoituu joko reilujen tuuletusaukkojen kautta tai tarvittaessa alipainetuulettimien avulla katon harjalta. Villalla eristettäessä tuuletusraon on oltava 100 mm. Ullakkohuoneen ulkoseinät tehdään kuten uudisrakennuksessa. Runko kiinnitetään vesikaton ja välipohjan rakenteisiin.

Kaltevan palkkiyläpohjan, ullakon seinän ja lattian rakenne, kun lämmöneristeenä käytetään mineraalivillaa (lasi- tai kivivilla) :

- pintaverhous
- aluslaudoitus
- lämmöneriste ja ilman/höyrynsulku
- palkkirunko + lämmöneriste
- tuulensuoja ja lämmöneriste
- laudat tai rimat + ilmarako
- aluslaudoitus
- vesikate

Ullakon seinä:

- sisäverhous
- aluslaudoitus
- lämmöneriste ja ilman/höyrynsulku
- pystyrunko + lämmöneriste
- lämmöneriste ja tuulensuoja

Ullakon lattia:

- pintalevy
- äänen/lämmöneriste
- aluslaudoitus
- lattiapalkit + lämmöneriste

Lämmöneristäminen voidaan tehdä myös polyuretaanieristelevyillä, joilla saadaan ohuempia eristepaksuuksia ja siten tilavampia ullakkohuoneita. Uretaanilevyjen asentaminen on helppoa, mutta ne ovat myös selvästi hankintahinnaltaan kalliimpia kuin villaeristeet.

120 mm:n uretaanilla saavutetaan sama lämmöneristyskyky kuin 300 mm:n villalla. Levy asennetaan kattokannattajien väliin kuten villatkin. Kattokannattajien sisäpuolelle asennetaan halutusta pintamateriaalista riippuen joko 40 mm paksu kipsilevypintainen tai lastulevypintainen sisäverhouslevy. Uretaanilevyjen yhteydessä tuuletusraoksi riittää 50 mm eristerakenteen pienestä tuuletustarpeesta johtuen.

Lue myös:

    Uusimmat