Mainos

Ulkoministeriöltä nootti Venäjälle maan myyntikiellosta

Ulkoministeriö on lähettänyt Venäjälle nootin uusista rajoituksista ulkomaalaisten maanomistukseen Venäjän raja-alueilla.

Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Suomi on pyytänyt Venäjää täsmentämään, mitä myyntikielto merkitsee suomalaisille, jotka jo tällä hetkellä omistavat maata rajavyöhykkeella tai sen ulkopuolella.

- On erittäin tärkeätä nyt selvittää, miten jo ostettujen tonttien asema lainsäädännön voimaansaattamisen jälkeen muuttuu ja mikä se todellinen alue on ja mitä tämä vaikuttaa tulevaisuuden tonttikaupoille.

"Maakauppasäännöissä pitää päteä vastavuoroisuus"

Stubb korosti myös vastavuoroisuutta maakaupoissa, koska venäläiset ovat ostaneet viime vuosina Suomesta runsaasti tontteja.

- Sehän on ilman muuta selvää, että vastavuoroisuus kuuluu tähän. Jos täältä voidaan ostaa tontteja, niin myös toiselta puolelta pitää voida niitä ostaa.

Ulkoministeri kertoi eduskunnan kyselytunnilla, ettei Venäjä informoinut ennakkoon asiasta lainkaan.

- Meille informaatio tuli tiedotusvälineiden kautta. Emme saaneet tästä päätöksen toimeenpanosta suoraa informaatiota etukäteen.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Pertti Salolaisen ja varapuheenjohtajan Markku Laukkasen mielestä Suomen ja Venäjän väliset tontti-ja kiinteistökauppaongelmat pitäisi setviä EU-tasolla. Stubbin mukaan EU:sta ei ole kiistassa apua ja se on pitkälti kahdenvälinen kysymys.

- Tottakai me konsultoimme mm. baltteja ja puolalaisia, mutta EU:n sekoittaminen tähän soppaan ei valitettavasti auta mitään.

Asia nousi keskusteluun Suomessa, koska Venäjän presidentti Dmitri Medvedev täsmensi duuman aiempaa päätöstä ulkomaalaisten maanomistuksesta. Tiistaina julkistettu kieltolista ulottuu monin paikoin varsinaista rajavyöhykettä kauemmas.

Katso Eeva Lehtimäen juttu (Kymmenen uutiset 13.1.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.