Mainos

Ulkoministeri Soini yllättyi Turkin vallankaappausyrityksestä – Suomalaisilla ei hätää

4:31

Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää Turkin tilannetta erittäin vakavana. Hänen mukaansa mitään dramaattista ei ole tullut ilmi Turkissa olevien suomalaisten kannalta.

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Turkin tilanne on edelleen epäselvä, mutta näyttää siltä, että vallankaappaus on tyrehtymässä.

– Olen ollut yhteydessä asiassa muun muassa pääministeri Juha Sipilään ja Suomen suurlähetystöön Ankarassa, ja sen perusteella vallankaappaus näyttäisi olevan tyrehtymäsä. Turkin ongelmat eivät kuitenkaan ole ohi, ja jälkiselvittelyt tulevat olemaan ankarat, Soini toteaa MTV Uutisten haastattelussa.


Soinin mukaan yöllisen vallankaappauksen yrityksen kaikkia seurauksia on vielä vaikea arvioida. Hän uskoo kuitenkin, että yrityksessä mukana olleiden tulevaisuuden olevan karu.

– Tässä täytyy vain toivoa, että enemmältä väkivallalta ja verenvuodatukselta vältyttäisiin. Turkki on erittäin merkittävällä maailmankolkalla sijaitseva iso Nato-maa, ja tilanne on hankala.


"Ollaan yhteydessä toisiimme"

Soinin mukaan tässä vaiheessa ei ole harkittu suomalaisten evakuointia Turkista. 

– Onneksi sieltä on saatu matkustusilmoituksia, ja ihmiset ovat olleet omaisiinsa yhteyksiinsä. Pitää vielä tarkkailla, missä aikataulussa lentoliikenne saadaan normalisoitua. Lisäksi Istanbul on keskeinen lentokenttä, mitä kautta pääsee kaikkialle maailmaan, eli on myös vaihdollisia yhteyksiä, joilla ei ole tarkoitus ole olla Turkissa sen pidempään.

– Toivon, että nämäkin suomalaiset ovat omaisiinsa tai Ulkoministeriöön yhteyksissä, vaikka heillä ei mitään hätää olisikaan, ettei mitään levottomuutta pääse syntymään.

”Rankkoja aikoja eletään”

EU käsittelee Turkin tilannetta viimeistään maanantaina kokouksessaan, jossa käsitellään Soinin mukaan myös Nizzan toissaöistä terroritekoa.

– Aika rankkoja aikoja eletään, Soini toteaa.

– Tässä pitää vai olla tolkku ja maltti. Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkä perusta on se, mistä lähdetään, eikä siihen ole tulossa muutoksia. Seuraamme tilannetta ja annamme sen panoksen, jonka me voimme. Nyt on hyvin tärkeää se, että saadaan paikkansapitävää, oikeaa tietoa Turkin tilanteesta.

Euroopan kannalta hankala asia

Soinin mukaan on Euroopalle erittäin hankala asia, jos Turkin tilanne jatkuu epävakaana pidempään.

– On meille hyvin huono asia, jos kielteinen kehitys saa vallan ja voimistuu Turkin vakaudessa, ihmisoikeustilanteessa ja yhteiskunnassa ylipäätään.

– Turkki on merkittävä alueellinen, sotilaallinen voima ja osa laajempaa tasapainoa. Kaikki äkilliset muutokset radikaaliin suuntaan luovat uutta ongelmatiikkaa.

Vallankaappausyritys vaikuttaa Soinin mukaan myös Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin.

– Siellä on pitkässä linjassa erinäisiä lukuja auki, eikä siinä kannata mennä asioiden edelle. Turkin polku EU:hun on ollut aika kivinen. On aivan selvää, että tämä ei ole mikään lähitulevaisuudessa ratkaistavissa oleva kysymys.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.