Mainos

Suomen suurlähettiläs: Turkkiin ei kannata nyt tulla – suomalaisten evakuointeja ei ole harkittu

– Tilanne täällä Ankarassa näyttää päällisinpuolin rauhalliselta, sanoo Suomen Turkin-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti.

Aamukahdeksan aikoihin Suomen aikaa työpaikalleen saapunut Vaskunlahti kertoo, että kadulla näytti tuolloin hyvin rauhalliselta ja sotilaspoliisit ja poliisit pitävät yllä järjestystä kaupungilla.

Henkilöllisyystodistus piti näyttää muutaman kerran, mutta muuten työmatka sujui suurlähettilään mukaan ongelmitta. 

– Aamulla kuuden aikaan kuulin vielä pari kovaa ilmeisesti pommiräjähdystä ja savupatsaita nousi kaupungin toisella puolen. Nyt näyttää siltä, että vallankaappausta yrittäneet sotilaat on kukistettu, tai heitä ollaan ottamassa kiinni tällä hetkellä.

Vaskunlahti kertoo MTV Uutisten puhelinhaastettelussa, miltä tilanne Tutkissa nyt näyttää.

5:09

Kuka siellä pitää valtaa?

– Valtaa pitää vaaleilla valittu hallitus. Sotilasvallankaappausyritys, jos sitä sellaisiksi voi kutsua, näyttää epäonnistuneen, Vaskunlahti sanoo.

Minkälaiset tunnelmat siellä on?

– Epävarmat, hämmentyneet, kireät tunnelmat. Tilanne ilmeisesti on kaikkein pahin ollut täällä Ankarassa ja Istanbulissa. Sotilaita ja tankkeja on kadulla. Viime yönä Ankaran taivaalla oli vilkasta hävittäjälentoliikennettä ja oli myös hyvin dramaattista ammuskelua. 

– Presidentti Erdoganin kehotti kannattajia kadulle vastustamaan sotilasvallankaappausta. Ilmeisesti kadulle jonkun verran myös mentiin, mutta omasta mielestäni onneksi ei suuressa määrin. Presidentti itse piti aamulla puheen, jossa hän vannoi että vallankaappausta yrittäneet saatetaan vastuuseen ja muistutti, että hänen hallituksensa on valittu yli 50 prosentin enemmistöllä tehtävänsä.

Kuinka yllättävää tämä mielestäsi on?

– Olen sitä tässä miettinyt, olen kuitenkin Turkissa seurannut asioita jo jonkun aikaa. Tämä on hyvin monikerroksinen maa ja on tyytymättömyyttä vallitsevaa järjestelmä ja poliittisia vallanpitäjiä kohtaan.

– Sotilasvallankaappaukseen sinällään ei olla paljon puhuttu, tai edes vihjailtu. Ilmeisesti kuitenkin joku sitä jossakin on valmistellut, mutta se näyttää siis epäonnistuneen.

4:31

Siellä on paljon matkailijoita, mikä on suomalaisten tilanne?

– Meidän käsityksemme mukaan tilanne on ihan OK mitä tulee suomalaisiin. Olemme saaneet yhteyttä ainoastaan niihin, jotka ovat tehneet matkustusilmoituksen. Heitä on ulkoministeriön tietojen mukaan reilu 1000, ehkä noin 1500 etelän aurinkorannikolla ja Istanbulissa. Muutamia henkilöitä on ottanut yhteyttä ministeriön päivystyskeskuksen ja tänne suurlähetystöön.

– Päivitimme matkustustiedotetta, ja totesimme, että tarpeetonta matkustamista Turkkiin kannattaa välttää. Tällä hetkellä esimerkiksi Turkish Airlines ei lennä tänne Helsingistä. Mieheni piti tulla tänne tänä aamuna ja hänen lentonsa on peruutettu. Ankaran yli on ainakin toistaiseksi ylilentokielto, eli tänne ei pääse lentämään eikä täältä pois.

– Mutta toistaiseksi näyttää suhteellisen rauhalliselta, mutta kehotan kuitenkin täällä olevia pitämään pään kylmänä ja kuuntelemaan viranomaisohjeita sekä välttämään tarpeetonta liikkumista julkisilla yleisillä paikoilla eli olemaan hotellissa tai kotinurkilla. Se voi olla parempi tässä tilanteessa.

Kannattaako Turkkiin nyt tulla?

– Jos ei ihan välttämätöntä pakko ole, ei ehkä kannata tulla. Voi pari päivää odotella ja katsoa miten tilanne kehittyy.

Tilanne ilmeisesti kuitenkin rauhoittunut sen verran että esimerkiksi evakuointeihin ei ole tarvetta?

– Ei, emmekä sellaista edes ajatelleet missään vaiheessa. Vaikka yön aikana näytti dramaattiselta, ei missään niihin tapauksessa ollut mitään tarvetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.