Mainos

Ulkoministeri Abdullah Gül matkalla Turkin presidentiksi

Ulkoministerin valinta Turkin suurimman puolueen presidenttiehdokkaaksi lopetti arvailut, pyrkisikö pääministeri Recep Tayyip Erdogan presidentiksi.

Turkin ulkoministeri Abdullah Gül on kovaa vauhtia matkalla maan presidentiksi. Pääministeri Recep Tayyip Erdogan ilmoitti Gülin ehdokkuudesta tänään. Molemmat heistä kuuluvat hallitsevaan AK-puolueeseen.

-Ihmiset ovat nähneet palvelukset, jotka (Gül) on tehnyt maalleen, Erdogan kertoi puolueelle parlamentissa.

Ilmoitus ehdokkuudesta otettiin vastaan raikuvin aplodein.

Presidentistä päättää parlamentti. Gülin asema on turvattu, sillä AK:llä on selvä enemmistö eli 353 edustajaa 550-jäsenisessä parlamentissa. Presidentinvaalien ensimmäinen äänestyskierros järjestetään perjantaina.

Ilmoitus Gülin ehdokkuudesta lopetti veikkailut, että Erdogan itse asettuisi ehdolle. Turkissa valtio ja uskonto ovat tiukasti erotetut toisistaan, ja Erdoganin islamistitausta on jakanut mielipiteitä voimakkaasti. Aiemmin tässä kuussa yli 300 000 ihmistä osoitti mieltään hänen mahdollista ehdokkuuttaan vastaan.

Myös Gül tunnetaan hartaana muslimina. Hänen kansainvälinen taustansa ja persoonansa ovat kuitenkin herättäneet enemmän luottamusta kuin Erdoganin. Huolta on aiheuttanut kuitenkin se, että Gülin vaimo käyttää huivia. Tähän mennessä yhdelläkään presidentin vaimolla ei ole ollut huivia, ja nykyinen presidentti on ajanut asiassa hyvin tiukkaa linjaa.

Syy pääministeri Erdoganin sivuuttamiseen voi johtua myös siitä, että häntä tarvitaan marraskuussa pidettävissä parlamenttivaaleissa. Puolueessa on kannettu huolta äänten menettämisestä, sillä Erdogan on hyvin suosittu.

Presidentin kausi kestää Turkissa seitsemän vuotta. Nykyisen presidentin Ahmet Necdet Sezerin kausi päättyy toukokuun 16. päivä.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.