Ulkomaisten rahapelien valvonta vuotaa – MTV paljasti alaikäisten laittoman vetovillityksen

2:13

Alaikäisten keskuudessa on levinnyt villitys ulkomaisten rahapelien pelaamiseen netissä. MTV Uutisten saamien tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla on paljastunut ison poikaporukan rahapelaaminen.

Vuosittain alaikäisiä nuoria jää kiinni lyötyään vetoa ulkomaisten peliyhtiöiden suomenkielisillä verkkosivuilla.

Esimerkiksi Maltalle rekisteröidyn peliyhtiö Unibetin mukaan ala-ikäisiä jää vuosittain parisenkymmentä kiinni yhtiön omavalvonnassa.

– Siellä on tosi monia tapoja tunnistaa nuoret, jos alkaa haiskahtaa väärältä. Olemme myös saaneet vanhemmilta informaatiota tapahtumista ja sitä kautta reagoineet tilanteeseen jo aiemmin.

– Nämä ovat erittäin vakavia asioita ja näitä käsitellään hyvin isolla vakavuudella eli luonnollisesti heti estetään tilin käyttö, otetaan vanhempiin yhteyttä ja tämän lisäksi palautetaan välittömästi kaikki talletukseen menneet rahat, kertoo maajohtaja Antti Tikka Unibetiltä.

2:22

Suomessa rahapelimonopoli on virallisesti kotimaisilla rahapeliyhtiöllä, jotka varmistavat väestörekisteristä pelaajien täysi-ikäisyyden.

Riskiprofiilit selvitetään tarkemmin

Unibet sanoo tarkistavansa "riskiprofiililla" pelaavien henkilöllisyyden.

– Me tarkistetaan henkilöllisyys ottamalla yhteys asiakkaaseen ja pyytämällä asiakasta lähettämään passin- ja sähkölaskun kopiot. Näitä asiakirjoja voimme verrata sitten henkilötietojen ja osoitteenkin osalta, sanoo Tikka.

Väestörekisterikeskuksen mukaan he eivät välitä tietoja henkilön täysi-ikäisyydestä ulkomaisille rahapeliyhtiöille, koska yritysten toiminta on viranomaisten mukaan laitonta Suomessa. Kotimaiset monopoliyritykset kuten Veikkaus sen sijaan voivat varmistaa pelaajan tiedot rekisteristä.

Poliisihallituksesta kehotetaankin vanhempia seuraamaan nuorison verkkokäyttäytymistä ja rahojen hupenemista.

– Jos vielä ollaan harjoittelu- ja kokeiluvaiheessa rahapelaamisessa, niin silloin ihan tiukka puhe voi riittää. Mutta on tapauksia, jossa nuoretkin ovat jääneet koukkuun niin pahasti, että ilman ammattiapua ei selviä, toteaa Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho.

Kotimaisilla yrityksillä monopoli

Laihon mukaan ulkomaisten peliyhtiöiden toiminta on Suomessa jo kotimaisen rahapelimonopolin vuoksi kyseenalaista.

Viranomaisten mukaan heillä ei ole keinoja lopettaa ulkomaisten peliyhtiöiden laittomaksi katsomaansa toimintaa, vaikka EU-komissionkin ratkaisun mukaan Suomen laki pätee rajojemme sisällä.

– Komissio on asiallisesti päätynyt siihen ratkaisuun, että tämän kaltainen pelitoiminta ei olisi laillista, jos vastaanottava maa on oman maalainsäädäntönsä puitteissa näin päättänyt, toteaa Laiho.

– Tämä voidaan päätellä ns. Epas-sopimuksesta eli ottelun vastaisesta sopimuksesta, jossa ensimmäisen kerran kansainvälisesti on määritelty se, mitä on laiton rahapelitoiminta. Vastaanottava maa määrittää sen, onko se toiminta laillista vai ei, mutta meiltä puuttuu oikeudelliset keinot estää se toiminta, harmittelee Laiho.

Unibet on asiasta täysin toista mieltä.

– Me ollaan pörssilistattu yhtiö ja meillä on lisenssi toimia Euroopassa. Ei se missään nimessä ole laitonta. Pelaaminen on sallittua eikä siinä ei ole mitään laitonta, väittää Tikka.

Laihon mukaan Suomi ei voi tilanteelle mitään.

– Suomi ei sitä yksin pysty estämään, kyllä se edellyttää yhteisötason toimia ja se meiltä nyt puuttuu. Ei se paljon auta, vaikka EU:n alueella säädettäisiin rahapelien toimeenpano-oikeuksista, jos se toiminta muuttuu hankalaksi tai laittomaksi – aina löytyy niitä turvasatamia, johon yritys voi sijoittautua ja tarjota sieltä pelejä, kuvailee tilannetta Laiho.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja