Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta pitää luopua – enemmistö MTV:n vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on tätä mieltä

Yli puolet MTV:n vaalikoneeseen vastanneista valmiita luopumaan saatavuusharkinnasta 2:08

Yli puolet MTV Uutisten vaalikoneeseen vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista on sitä mieltä, että ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta pitäisi luopua. Saatavuusharkinnalla on varmistettu, että EU-alueen ulkopuolelta tulevaa työntekijää ei palkata, jos kotimaasta tai muualta unionin alueelta löytyy työntekijöitä. 

Työperäinen mahanmuutto onkin yksi keskeisimpiä asioita seuraavan hallituksen pöydällä. Suomen syntyvyys on heikolla tasolla ja tämä tarkoittaa, että väki vanhenee ja vähenee. 

Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerin Elina Pylkkäsen mukaan Suomeen tarvitaan vuosittain 30 000 uutta työntekijää ulkomailta, jo pelkästään korvaamaan eläkkeelle ja työkyvyttömyyseläkkeelle jääneitä työntekijöitä.

–  Nyt meillä on todella suuri kysyntä asiantuntijoille. Mutta meillä on myös rakennusalalla ja majoitus- ja ravitsemusalalla paljoin työpaikkoja avoinna. Tarvetta on myös prosessi- ja metalliteollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa. Kausityöntekijöitä tarvitaan paljon, luetteli Pylkkänen MTV Uutisille.

Keskuskauppakamarin mukaan suuri osa yrityksistä haluaa, että Suomessa luovutaan saatavuusharkinnasta.

–  Meidän näkemyksemme mukaan saatavuusharkinta on se keskeisin hidaste ja este työntekijöiden maahanmuuttoon liittyen. Siitä pitäisi luopua mahdollisimman pikaisesti, kertoi Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen.

MTV Uutisten vaalikoneessa kysyttiin ehdokkailta mielipidettä saatavuusharkinnan poistamiseen.

51 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä siitä, että saatavuusharkinnasta pitäisi luopua. Liki 45 prosenttia jokseenkin tai täysin eri mieltä. 

Suomeen ei jäädä pysyvästi

Toinen ongelma on myös se, että ulkomailta tulleet työntekijät eivät jää Suomeen pysyvästi. 

– Suomen ongelmana on myös se, että työperäinen maahanmuutto on väliaikaista, eikä välttämättä pysyvää. Yli puolet ulkomailta tänne tulleista muuttaa viiden vuoden kuluttua täältä pois, kertoi Pylkkänen. 

Valtosen mukaan Suomi voidaan tehdä houkuttelevammaksi helpottamalla työntekijöiden perheiden tuomista tänne.

– Perheenyhdistäminen on yksi keskeinen haaste. Suomessa on asetettu tulorajat niin korkealle, että tänne on tosi vaikeaa tuoda vaikkapa puolisoa ja kaski lasta. Siihen vaaditaan 3500 euron bruttotulot. Harvalla alalla Suomessa sellaisiin tuloihin yltää, toteaa Valtonen. 

Lue myös:

    Uusimmat