Ulkomaalauksen ABC: Näin saat uuden ilmeen talollesi!

Näyttääkö talosi siltä, että se olisi piristyksen tarpeessa? Ansaitsisiko se kenties uuden maalipinnan? Muistathan, että kunnon suunnittelulla ja pohjatöillä saat seinillesi pidemmän huoltovälin. Poimi täältä vinkit onnistuneeseen ulkomaalaukseen.

Suunnittelu sekä materiaalien ja työvälineiden hankinta ovat tärkeä osa maalausprojektia ja ne kannattaa hoitaa hyvissä ajoin keväällä, jotta poutasään saapuessa varsinainen maalaustyö voidaan aloittaa, muistuttaa Värisilmä.

Ennen maalaustyön aloittamista on hyvä varata riittävästi aikaa huolelliseen pintojen puhdistukseen ja pohjamaalaukseen.

Pohjatyöt ovat usein urakan vaiheista työläin, mutta niihin kannattaa panostaa: kun pohjatyöt on tehty laadukkaasti ja hyvillä välineillä, maalipinnan huoltoväli on 5–10 vuotta. Muutoin maalipinta voi kaivata huoltoa jo 3–5 vuoden päästä maalauksesta.

Mikä maali ja milloin maalataan

Kuluneet pinnat ja uudiskohteet vaativat erilaiset maalityypit. Erilaiset maalit vaativat myös erilaiset siveltimet, joten muista kääntyä asiantuntijoiden puoleen. Maalityypin valinnassa on olennaista, missä kunnossa maalattava pinta on ja millä maalityypillä se on aikaisemmin maalattu.

– Sopiva maalaussää on kuiva, ja lämmintä on oltava yli viisi astetta. Maalin on kuivuttava ennen kuin lämpötila laskee illalla alle viiden asteen. Kannattaa myös huomioida, ettei taloa ympäröivä maa olisi kovin märkä. Kuumalla säällä maalaaminen kannattaa aloittaa varjon puolelta, sillä maalin pinta kuivuu kuumassa auringossa liian nopeasti ja muuttuu nahkamaiseksi, neuvoo tuoteryhmäpäällikkö Sari Niinistö Värisilmästä.

Ulkomaalien sävyvalintaan vaikuttavat muun muassa talon tyyli, ympäristö sekä talon aikaisempi sävy. On tärkeää huomioida, että värit näyttävät erilaiselta ulkona luonnonvalossa suurilla pinnoilla kuin pienellä pinta-alalla.

Ohjeita ulkomaalaukseen

Ennen maalauksen aloittamista

– Pohjamaali ja pintamaali on valittava mahdollisimman saman värisiksi.

– Käyttöohjeet kannattaa aina lukea tuotteiden etiketistä ennen käyttöä.

– Puupintojen kunto on hyvä tarkistaa ja korjata mahdolliset vauriot.

– Kun puupintaa käsittelee kuultavilla tuotteilla, pinnan lopullinen väri riippuu puulajista, puun kovuudesta ja alkuperäisestä värisävystä sekä käsittelykertojen määrästä. Koesively auttaa varmistamaan lopullisen värin.

– Yhtenäistä pintaa varten kannattaa varata riittävä maalierä yhteen astiaan sekoitettuna mahdollisten värierojen välttämiseksi.

Maalauksen aikana

– Maalia on sekoitettava huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana.

– Myös puuosien päät ja mahdolliset jatkoskohdat on käsiteltävä huolellisesti sekä pohjustaessa että pintamaalauksessa, ettei kosteus pääse imeytymään niistä puuhun.

– Oikea maalin väri tulee esiin vasta kun maali on kuivunut.

– Siveltimen voi laittaa käytön jälkeen muovipussiin, joka suljetaan hyvin. Sitä voi käyttää myös seuraavana päivänä, mikäli jatkaa maalaamista.

Maalauksen jälkeen

– Jos maalia jää jäljelle, purkin kansi on suljettava huolellisesti niin, että se menee reunojaan myöten sisään. Purkin voi kääntää hetkeksi ylösalaisin, jolloin kansi sulkeutuu ilmatiiviisti.

– Avattu ja sävytetty tuote ei kestä pitkäaikaista säilytystä.

– Nestemäinen maalijäte on vietävä ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjät ja kuivat purkit voi viedä kierrätykseen tai yleiselle kaatopaikalle.

– Pintakäsittelyiden kuntoa kannattaa tarkkailla vuosittain, jotta tarvittavat huoltokäsittelyt voidaan tehdä ajoissa. Auringon puolella kovemmalla rasituksella olevat etelän- ja lännenpuoleiset seinät saattavat vaatia huoltokäsittelyä useammin kuin muut seinät.

Peittävien maalien huoltokäsittelyväli on usein pidempi kuin kuultavilla tuotteilla.

Lähde: Cision

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat