Ukrainasta omatoimisesti lapsen tuova voi syyllistyä tietämättään lapsikaappaukseen

Ukrainan sota on pakottanut miljoonat ihmiset jättämään kotinsa 2:09
Ukrainan sota on pakottanut miljoonat ihmiset jättämään kotinsa

Ilman huoltajaa paossa olevien lasten kuljettaminen Ukrainasta pois voi täyttää lapsikaappauksen tunnusmerkit.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja Pelastakaa Lapset -järjestö muistuttavat, että lasten auttaminen on viranomaisasia eikä yksityishenkilöiden tule kuljettaa lapsia Ukrainasta ilman huoltajien lupaa.

–  Maasta toiseen maahan tehtäviin kuljetuksissa on riski, että omatoiminen, hyväntahtoinenkin lasten kuljettaminen täyttää lapsikaappauksen tunnusmerkit, tiedotteessa todetaan.

Lapsikaappauksella tarkoitetaan sitä, että lapsi kuljetetaan ilman huoltajan suostumusta toiseen Haagin lapsikaappaussopimuksen ratifioineeseen valtioon. 

Suomeen jo saapuneet lapset viranomaisten huomaan

Lapsiasiavaltuutettu ja Pelastakaa Lapset muistuttavat, että ilman huoltajaa paossa olevien lasten tilanteen selvittäminen on ensisijaisesti viranomaisten tehtävä.

–  Suomeen jo saapuneet, vailla virallista huoltajaa olevat lapset on saatettava välittömästi maahanmuutosta vastaavien viranomaisten tietoon ja lastensuojelun piiriin, tiedotteessa ohjeistetaan.Lapsella tarkoitetaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti kaikkia alle 18-vuotiaita.

–  Yksin maahan tulleiden lasten huoltajien jäljittäminen on vaativa tehtävä, joka on annettava viranomaisten tehtäväksi, tiedotteessa sanotaan.

Lapsi voi joutua ihmiskaupan uhriksi 

Ukrainasta sotaa pakenevien ihmisten joukossa on paljon lapsia. Osalla lapsista ei ole huoltajaa. Useat suomalaiset ovat vapaaehtoisesti lähteneet auttamaan sotaa pakenevia ihmisiä paikan päälle. He organisoivat myös pakolaisten hakumatkoja pääasiassa Puolasta. Lapsiasiavaltuutettu ja Pelastakaa Lapset ry ymmärtävät hyvin ihmisten halun auttaa. Yksityishenkiöiden on kuitenkin muistettava, että paossa olevat lapset ovat äärimmäisen haavoittuvassa asemassa ja erityisen suojelun tarpeessa.

–  Heillä on suuri riski joutua vaaraan matkallaan. Lapset voivat joutua ihmiskauppiaiden tai muiden rikollisten toimijoiden käsiin – jopa seksuaaliväkivallan uhreiksi.

Lue myös:

    Uusimmat